הסכם הנורמליזציה של ישראל עם מרוקו מקרב את ההגעה שלנו אל הממלכה. אך מה קורה במרוקו כיום בצל נגיף הקורונה? ומה הם התנאים לטיסה? למידע המלא על נסיעה למרוקו בתקופה הקרובה
ב-22 בדצמבר 2020, רגע לפני שנפרדנו מאחת השנים היותר מאתגרות שזכינו לחיות בהן, נחתם במרוקו הסכם היסטורי בין ישראל למרוקו. "ההסכם המשולש" או "הסכם ישראל-מרוקו", הוא הסכם נורמליזציה לו ציפו אנשים רבים במשך שנים. ההסכם חידש את היחסים הדיפלומטיים בין ישראל למרוקו ומהווה את הבסיס לשיתופי פעולה בשלל תחומים.
המשלחת המרוקנית נחתה בישראל פחות משבוע לאחר חתימת ההסכם וב-21 בינואר נחתם הסכם לטיסות ישירות בין המדינות. לפי התחזיות, בקרוב מאוד נוכל לעלות על מטוס בנתב"ג, לבלות כארבע וחצי עד חמש שעות באוויר ולנחות במרוקו. זאת לאחר שעד כה נאלצנו לטוס בטיסות קונקשן כדי להגיע ליעד הנכסף. אך האם בכלל ניתן לנחות בימים אלה במרוקו? האם ניתן לטייל במרוקו בבטחה וכיצד השפיעה מגפת הקורונה על המונרכיה האפריקנית?
במאמר שלפניכם תמצאו את כל הפרטים החשובים שיאפשרו לכם להבין היכן הדברים עומדים לקראת הנסיעה הקרובה שלכם למרוקו. נכון להיום, גם מרוקו נחשבת בישראל כמדינה אדומה, כמו כל מדינות העולם. לפני שניגש לעניינים, חשוב מאוד לציין שהתקופה שבה אנחנו חיים דינמית בצורה בלתי רגילה. לכן מה שנכון היום, לא בהכרח יהיה נכון עוד חודש ואפילו לא בעוד שבוע. לפיכך קחו בחשבון שהמידע שיופיע להלן נכון לתחילת חודש פברואר (2021) בלבד. אם אתם מתכננים לנפוש במרוקו בעתיד ואפילו בעתיד הקרוב, הקפידו להתעדכן בנעשה במרוקו באופן קבוע הן לקראת והן במהלך חופשה לחו"ל בזמן הקורונה. בנוסף כדאי לעקוב האם מרוקו תשתלב ביוזמת הדרכון הירוק של ישראל.
רגע לפני שאתם אורזים - לביטוח נסיעות למרוקו הכנסו לכאן
התגובה של ממשלת מרוקו לקורונה הייתה מהירה ביותר. למרוקו הגיעה המגפה מאיטליה בשני במרץ והחולה הראשונה הלכה לעולמה שמונה ימים בלבד מאוחר יותר. עד סוף החודש, אובחנו סך הכול 617 בני אדם במרוקו כחולי קורונה. ב-13 במרץ, ממשלת מרוקו החליטה להקפיא את כל טיסות הנוסעים בין מרוקו לספרד, צרפת ואלג'יריה. למחרת, 25 מדינות נוספות נוספו לרשימה וב-15 במרץ הוחלט להקפיא את כל הטיסות הבינלאומיות היוצאות והנכנסות. מצב זה נמשך עד חודש יולי.
באמצע מרץ, בעקבות ההכרזה על מצב חירום לאומי במדינה, כל בתי הספר נסגרו. החל מה-6 באפריל החלו לחייב את התושבים לעטות מסכות במקומות ציבוריים וסגר כללי למשך שלושה שבועות הוכרז לקראת סוף דצמבר. מצב החירום הלאומי הוארך לא פחות מ-11 פעמים עד כה, כשבפעם האחרונה שבה הוכרז על הארכה נוספת היה זה ב-4 בפברואר. נכון להיום מצב החירום צפוי להימשך עד ה-10 במרץ לכל הפחות.
נכון ל-5 בפברואר 2021, סך הכול אובחנו במרוקו 473,667 חולים ו-8,351 חולי קורונה הלכו לעולמם כתוצאה מסיבוכי המחלה. יש לציין כי הן מספר המתים היומי והן מספר המאובחנים היומי, נמצאים בירידה מתמדת מאז חודש נובמבר.
מצב החירום מאפשר לממשלה להטיל הגבלות חמורות על האוכלוסייה על מנת להילחם בהתפשטות המגפה. ההארכה הנוכחית של מצב החירום, מגיעה על רקע סימנים חיוביים להאטת התפשטות המגפה: ב-3 בפברואר מספר החולים הפעילים צנח אל מתחת ל-13,000, לראשונה מאז חודש אוגוסט. הואיל ולפני מספר שבועות החלו לחסן את האוכלוסייה בקצב מרשים, כולנו תקווה שמצב החירום לא יוארך פעם נוספת.
במסגרת המלחמה בהתפשטות הנגיף, לכל עיר במרוקו יש את הסמכות להטיל הגבלות באופן מקומי. עם זאת, ישנן הגבלות התקפות בכל רחבי המדינה. כך לדוגמה, בשני בפברואר הוחלט להאריך את העוצר הלילי שהחל בדצמבר לשבועיים נוספים לאחר שהוארך לשבועיים באמצע ינואר בפעם הראשונה. זאת למרות הירידה הדרסטית במספר המאובחנים היומי. משמעות העוצר הלילי היא איסור על תנועה בין 21:00 ל-6:00 למעט מקרים חריגים כמו מקרי חירום רפואיים. בתי עסק, מורשים לפעול לפיכך רק עד השעה 20:00 עד להודעה חדשה.
ההחלטה להאריך את העוצר הלילי בכל רחבי מרוקו, התקבלה על רקע המקרה הראשון של חולה שאובחן עם המוטציה הבריטית ב-18 בינואר. מאז ועד לסוף השבוע הראשון של פברואר, המוטציה הבריטית לא אובחנה בחולים נוספים.
נכון לתחילת פברואר 2021, מרוקו מאשרת כניסה של זרים בנסיבות מסוימות בלבד. בין השאר מדובר באנשי מקצוע מומחים שהוזמנו למרוקו על ידי חברה מקומית וכן בזרים בעלי דרכונים שניתן להיכנס באמצעותם למרוקו מבלי להוציא ויזה מיוחדת. אך גם אלו המורשים להיכנס למרוקו, עדיין צריכים להציג בשדה התעופה המקומי בדיקת PCR שלילית שבוצעה עד 72 שעות לפני הטיסה. כמו כן כל המגיעים למרוקו מחויבים למלא טופס הצהרת בריאות שניתן למצוא בלינק הזה.
התחבורה הציבורית במרוקו פועלת כסדרה, למעט החובה לעטות מסכות. עם זאת, בהתאם למצב התחלואה, יתכן שתצטרכו להצטייד באישור מיוחד כדי לצאת מאזורים מסוימים או להיכנס אליהם. לאור זאת, כאשר אתם מתכננים את חופשת החלומות שלכם, או חופשה משפחתית, מומלץ מאוד שתקפידו לתכנן תכנית גמישה עם הרבה אלטרנטיבות. כך תוכלו להתמודד עם הגבלות תנועה לא צפויות, שיקשו עליכם לממש את התכנית המקורית.
נכון להיום חיים בערים המרכזיות של מרוקו (מרקש וקזבלנקה) כ-3,000 יהודים, שכבר מספר חודשים ממתינים בהתרגשות למאות אלפי התיירים הישראלים שצפויים לבקר במדינה בעתיד הקרוב. מעבר לכך, בשלהי 2020 פורסם כי מלך מרוקו השישי הכריז על כך שהוא עתיד ליזום שורה ארוכה של פרויקטים תיירותיים ותרבותיים כהכנה לגל התיירות הישראלי.
בין השאר מדובר בשיקום של בתי קברות יהודיים וקברי צדיקים, הקמה של מוזיאון עצום שיתמקד בתרבות של יהדות מרוקו בעיר פאס ועוד. לפי התכניות עתידים לקום במרוקו לא מעט בתי מלון כשרים ומוזיאונים יהודיים וכבר היום יוצאים לפועל באופן קבוע סיורים מודרכים ייעודיים לקהל הישראלי. למעשה כבר בימים אלה למעלה מ-100 בתי קברות יהודיים נמצאים בעיצומו של תהליך שיקום.
חשוב לציין כי מרוקו היא מדינה עצומה בגודלה המשתרעת על שטח של 446,300 קמ"ר (ישראל משתרעת על שטח של 22,072 קמ"ר בלבד). לכן כשמתכננים לבקר במרוקו, חשוב מאוד לבחור בקפידה את האתרים שמעוניינים לבקר בהם. זאת כמובן למעט מקרים שבהם מתוכננת חופשה של מספר שבועות. אם כך לקראת החופשה הקרובה שלכם, קבלו מספר אתרים שלישראלים פשוט אסור לפספס:
מוזיאון יהדות מרוקו – מוזיאון יהדות מרוקו הממוקם בקזבלנקה הוא המוזיאון היחיד שמוקדש ליהדות בכל רחבי העולם הערבי. המוזיאון המרשים הוקם ב-1997 במבנה ששימש כבית יתומים ומשתרע על שטח של 700 מ"ר. במוזיאון ישנם אינספור פריטים שניתן ללמוד מהם על המורשת של יהודי מרוקו וההיסטוריה של הברברים ובכלל זה תליוני חמסה עתיקים, תלבושות מסורתיות, כתבים עתיקים, חפצי קודש ועוד. לאתר הבית של המוזיאון, ניתן לגלוש ללינק הזה.
בית הכנסת בית-אל בקזבלנקה – בית הכנסת בית-אל הוא בית הכנסת הגדול והמפואר ביותר בקזבלנקה. מדובר בהיכל ענק שהוקם בשנות ה-30 של המאה הקודמת ועוצב עם שלל ויטראז'ים צבעוניים, זוג עמודים רומיים מרשימים בכניסה ושפע של שטחים אותנטיים מרהיבים ביופיים. כתובת בית הכנסת: 67, Rue Jaber ben Hayane.
הרובע היהודי בעיר פאס – הרובע היהודי (מלאח) בעיר פאס מהווה חלק מהעיר החדשה. ברובע היהודי תוכלו לבקר בבית הקברות היהודי שממנו ניתן להשקיף על הרובע כולו וכן לבקר במספר בתי כנסת פעילים. מהרובע היהודי תוכלו להמשיך לעיר העתיקה של פאס, הכוללת אינספור סמטאות ופינות קסומות, שווקים קטנים ושלל שערים מרשימים בחומה המקיפה אותה.
הרובע היהודי (המלאח) של מקנס – העיר מקנס ממתינה לכם במרחק של שעת נסיעה בלבד מפאס. גם במקנס ישנו רובע יהודי שמומלץ לסייר בו. בין השאר ברובע היהודי ישנו בית כנסת גדול ובית קברות יהודי עתיק אך בנוסף ממתינים לכם במקנס הארמון המלכותי שתוכנן בהשראת ארמונות ורסאי, העיר הקיסרית, שער באב אל מנסור וכיכר אל הדים. כל אלו הם אתרים שהינם בגדר חובה עבור המגיעים לעיר.
הרובע היהודי במרקש – גם למרקש ישנו רובע יהודי שהיווה בית לקהילה יהודית ענפה במשך מאות שנים, הכולל בין השאר בית כנסת עתיק שהוקם בתקופת גירוש יהודי ספרד. במרקש תוכלו לבקר בנוסף בגני מנרה, בשוק ג'מאע אלפנא וברחבת מסגד הכותובייה שהוקם במאה ה-12. ממרקש ניתן להמשיך לעמק האוריקה שלמרגלות הרי האטלס ולבקר במתחם הקבר של רבי שלמה בלחנס.
נכון לכתיבת שורות אלה, המגיעים למרוקו עם בדיקת קורונה שלילית שבוצעה עד 72 שעות לפני הטיסה, לא צריכים להישאר בבידוד.
כפי שציינו, ישנן הנחיות שמשתנות מעיר לעיר בהתאם לרמת התחלואה. עם זאת, התקהלויות ואירועים ציבוריים אסורים מכל וכל בכל רחבי מרוקו. אמנם מסעדות רשאיות לפעול תחת הגבלות מסוימות עד השעה 20:00, אך לא בכל הערים. מסעדות בקזבלנקה, מרקש, אגדיר וטנג'יר, אינן פועלות כבר מחודש דצמבר.
באופן כללי ממשלת מרוקו חילקה את האזורים השונים לשתי קטגוריות: Zone-1 ו-Zone-2, בהתאם לרמת התחלואה. האזורים שמוגדרים כ-Zone-1, נהנים מהגבלות קלות יותר בהשוואה לאזורים המוגדרים כ-Zone-2. כך לדוגמה, תושבים המתגוררים באזור המוגדר כ-Zone-2, לא יכולים לצאת מהאזור, למעט במקרים חריגים ובאישור מיוחד בלבד. בדיוק כך ישנם הבדלים בהנחיות הנוגעות לבתי עסק ואטרקציות תיירותיות, שיכולים לפעול נכון לימים אלה תחת הגבלות מחמירות ובכל מקרה בתפוסה שלא עולה על 50%.
כיוון שההגבלות עשויות להשתנות במהירות, חשוב מאוד לוודא שהאטרקציות שהתכוונתם לפקוד במהלך החופשה שלכם, אכן פועלות כסדרן ובכל מקרה מומלץ תמיד לרכוש כרטיסים מבעוד מועד.
אני לא מרגיש טוב – Ana mrid
אני צריך לראות רופא – Aayat L Tbib
הקו החם של משרד הבריאות לענייני קורונה אליו יש להתקשר אם מופיעים תסמיני קורונה - (+212) 801004747
אפליקציית Wiqaytha שמעדכנת על חשיפה לחולים מאומתים, זמינה להורדה בלינק הזה.
מרכזי מידע מקוונים רשמיים שמספקים עדכוני קורונה בזמן אמת – מתחם המוקדש לקורונה באתר חדשות מקומי (באנגלית)
לקריאה נוספת: