השפים הישראלים שבחרו לפתוח מסעדות בחו"ל
!אייל שני, אסף גרניט ומאיר אדוני... קבלו סקירה של כמה בתי אוכל מעולים שפתחו שפים ישראלים בחו"ל
ישראל מייצאת הרבה דברים למדינות רבות בעולם. אנחנו נחשבים למובילים בתחומי הייטק, חקלאות, רובוטיקה, ציוד וידע צבאי, מטוסי מנהלים, אבטחת מידע, אבטחה בכלל ועוד. מסתבר שגם בתחום הקולינרי ישראל הופכת שם דבר, כאשר האחראים לכך הם כמה שפים ישראלים שבחרו לפתוח - במקום או בנוסף לבתי האוכל שהם מנהלים בארץ – גם מסעדות בחו"ל. בין השפים הללו ניתן למצוא שמות מוכרים (במיוחד מן המסך הקטן, איך לא?) כגון אייל שני, אסף גרניט ומאיר אדוני. יש גם שפים שאנחנו, קהל הסועדים הרחב, לא נזהה ברחוב, אבל בקרב הקהילה המקצועית הבינלאומית הם מוכרים מאד (יותם אוטולנגי למשל, כמו גם עינת אדמוני, מיכאל סולומנוב ועוד). לפניכם סקירה של כמה בתי אוכל מעולים שפתחו שפים ישראלים בחו"ל:
רגע לפני שאתם אורזים ויוצאים לאכול - לרכישת ביטוח נסיעות לחו"ל הכנסו לכאן
דרך מלאה מהמורות אל פיסגת הקולינריה האמריקנית
מסעדת "זהב" (Zahav) בעיר פילדלפיה שבמדינת פנסילבניה בארה"ב הפכה את מיכאל סולומונוב לאחד השפים המוערכים ביותר במדינה, ובעולם בכלל. מיכאל נולד בגני יהודה, גדל בארה"ב ועלה שוב לארץ בגיל 19. בתחילת דרכו עבד במאפייה; ולאחר שאחיו נהרג בלבנון, מיכאל עצמו התמכר לסמים קשים. מנקודת פתיחה מאתגרת זו צמח אחד השפים הגדולים בעולם – וכיום במסעדה שלו בפילדלפיה מציע מיכאל מנות ישראליות ויהודיות, כאשר מנת הדגל היא כתף כבש המוגשת עם גרגרי חומוס וטוויסט שמעניקים למנה גרגרי רימונים. מסעדת זהב נבחרה לארח את האפיפיור בעת שביקר בפילדלפיה בשנת 2015; ובשנת 2017 נבחר מיכאל לשף הטוב ביותר בארה"ב מטעם ארגון James Beard - תואר שקשה למצוא יוקרתי ממנו בתחום הקולינריה האמריקנית.
לאחרונה הרחיב מיכאל את עסקיו ופתח, בצ'לסי מרקט בניו יורק, ממש סמוך למזנון של אייל שני שם, את מסעדת "דיזנגוף", כאשר לפי עיתון הניו יורק טיימס מוגש במקום החומוס הטוב בעולם.
מתרגם את ההצלחה לשלל שפות
אייל שני הוא שף מוערך וססגוני שידע עליות ומורדות. לאחר שפתח כמה סניפי "מזנון" בתל אביב, הרחיב אייל את עסקיו לחו"ל. כיום ניתן להזמין את המנות המעולות והייחודיות המוגשות בפיתה גם בפריז, וינה, צ'לסי, ואפילו ניו יורק ומלבורן (אוסטרליה). הסניפים בחו"ל נראים, נשמעים (מוזיקה רועשת) וכמובן גם מדיפי ניחוחות מגרים, ממש כמו הסניפים בתל אביב. נראה שידו של אייל נטויה כך שסניפים נוספים ימשיכו להיפתח ויעמידו קהל סועדים רחב עוד יותר בתור לקבל מנה מעולה בפיתה, כזו שרק אייל שני יודע ליצור.
מאיר אדוני סגר בתל אביב ופתח בניו יורק
מאיר אדוני הפך מוכר בזכות מנות גורמה שהוציא תחת ידיו במסעדות בבעלותו בתל אביב ("המזללה", למשל). אל התודעה של כלל הציבור פרץ עם השתתפותו כשופט בתוכניות הטלוויזיה הפופולאריות משחקי השף ו - "בייק אוף". לאחר שסגר את המסעדות הלא כשרות בתל אביב פתח מאיר את מסעדת "נור" ("Nur") בניו יורק. במסעדה שלו בניו יורק מגיש אדוני מנות ים תיכוניות, ומשלב טכניקות בישול צרפתיות עם מטבח מרוקני. מעניין לציין שמאיר משתף פעולה עם ה-Breads bakery, שפתחו בניו יורק שני שפים ישראלים נוספים, אורי שפט וגדי פלג, כאשר בית האוכל שלהם הוא הרבה יותר ממאפייה ומבוסס על המוסד התל אביבי שלהם "לחמים".

יועץ הטבעונות של אופרה ווינפרי
השף הישראלי טל רונן היה היועץ של אופרה ווינפרי בעת שבחרה לנסות דיאטה טבעונית במשך 21 יום. במסעדה המפורסמת שלו בלוס אנג'לס, המכונה "Crossroads", מגיש השף עטור השבחים מנות לטבעונים ולאוכלי כל כאחד (כולל מנות בשריות).
אסף גרניט, מחניודה בירושלים ובתי אוכל בלונדון ובפריז
אסף גרניט הוא סיפור הצלחה שהחל עם הקמת קבוצת מחניודה הצבעונית בירושלים, דרך השתתפותו כשופט בתוכנית הטלוויזיה "משחקי השף", פתיחת בתי האוכל "ברברי" (Barbari) ו- "פאלומר" (Palomar) בלונדון, ולאחרונה גם את בלגאן (Balagan) בפריז.
התפריט בבתי האוכל של אסף ושותפיו בחו"ל הוא על טהרת המטבח הים תיכוני. מסתבר שהקהל הבריטי, ועכשיו גם הצרפתי, נסחף. בשנת 2014 נבחרה מסעדת פאלומר למסעדה הטובה ביותר בלונדון מטעם מגזין GQ הידוע. ב-2016 קטפה מסעדת ברברי תארים בדמות אחת משלוש המסעדות הטובות בלונדון ואחת ממאה המסעדות הטובות באנגליה כולה.
יש עוד בתי אוכל רבים ברחבי העולם ששייכים לשפים ישראלים, כאלה שההצלחה שלהם התחילה בארץ כמו גם כאלה שבנו את הקריירה בחו"ל מלכתחילה. אם אתם בחו"ל, במיוחד בעיר גדולה, ורוצים לטעום ממה שישראלים מוכשרים במיוחד יודעים לעשות במטבח, הצטיידו בביטוח לחו"ל ובדקו אם בסמוך אליכם פועל בית אוכל שיש לו שורשים בארץ.