טיול לסרביה בצל הקורונה
אחרי שנים ארוכות שבהן נהגנו לצאת את גבולות ארצנו לכל הפחות פעם או פעמיים בשנה, נאלצנו להסתגר בבתים חודשים ארוכים והחלום על חופשה בחו"ל, הפך לרחוק מאי פעם. מטבע הדברים, ככול שהפנטזיה פחות בת הגשמה, כך החשק רק גדל וגדל ולכן רוב הסיכויים שבימים אלה אתם כבר לא יכולים לחכות לארוז את המזוודות ולהזמין מונית לנתב"ג.
חברת פספורטכארד עושה את מירב המאמצים כדי להציג מידע מדויק ועדכני, אולם ייתכנו שגיאות ו/או אי דיוקים. יודגש כי המידע הינו בגדר כלי עזר בלבד ואינו מהווה המלצה כלשהי לצורך קבלת החלטות. האחריות הינה על עושה השימוש במידע בלבד. החברה לא תישא באחריות כלשהי בגין הפסד/נזק העשויים להיגרם כתוצאה משימוש במידע זה.
אם אתם מעוניינים בחופשה הקרובה לכבוש יעד אירופאי שווה ביותר שעדיין אינו מתויר במיוחד, זה הזמן להתחיל לתכנן את החופשה הקרובה שלכם בסרביה. אמנם תעשיית ההימורים ומועדוני הלילה לא באמת בתמונה בשל משבר הקורונה, אך האמת היא שלסרביה יש לא מעט מה להציע מעבר לחיי לילה תוססים. בין השאר מדובר במוזיאונים מרתקים, מלונות מפנקים, אתרי טבע מיוחדים במינם ואינספור מסעדות מצוינות. מעבר לכל זה, מדובר באחת המדינות הזולות ביותר באירופה וכן באחת המדינות שהתמודדו עם משבר הקורונה בצורה הטובה ביותר ביבשת.
בכתבה שלפניכם תמצאו את כל המידע החשוב ביותר שעליכם להכיר לפני החופשה הסרבית שלכם. חשוב רק להדגיש שאנחנו חיים בתקופה דינמית מאוד. הואיל וכך הם פני הדברים, יתכן בהחלט שהמידע שיופיע להלן, יהיה כבר פחות עדכני ביום שבו תקראו אותו. לפיכך מומלץ ביותר להמשיך להתעדכן בנעשה בסרביה באתרים המופיעים בסוף הכתבה. בהצלחה ושתהיה לכם חופשה לא פחות ממושלמת. בואו נצא לדרך.
רגע לפני שאתם אורזים - לביטוח נסיעות לסרביה הכנסו לכאן
אז מה בעצם עבר על סרביה בחודשים האחרונים?
ה"רומן" של סרביה עם נגיף הקורונה הוא אחד המרתקים ביותר, כשהכול התחיל ב-6 במרץ, ביום שבו אובחן החולה הראשון במדינה. בדומה למה שהתרחש במדינת ישראל, גם הממשלה הסרבית הגיבה במהירות ובעוצמה וכבר ב-15 במרץ הוכרז על מצב חירום לאומי בכל רחבי סרביה. בעקבות זאת נאסרה כניסת אזרחים זרים למדינה, כל חדרי הכושר, אולמות הספורט, האוניברסיטאות ובתי הספר נסגרו ועד ל-20 במרץ נסגרו גם כל הכבישים, הוטל עוצר לילה ושדה התעופה נסגר אף הוא. בתאריך הזה דווח גם על הקורבן הראשון של המגפה במדינה ובעקבות זאת הוכרז על הגבלות נוספות וקשוחות אף יותר כמו סגירת המסעדות וסגירה של כל העסקים במרכזי הקניות (למעט מכולות ובתי מרקחת).
הממשלה הסרבית אף הגדילה לעשות ואסרה על בני 65 ומעלה לעזוב את ביתם לאורך כל שעות היממה, כשבאופן כללי ההגבלות שהוטלו על הציבור הסרבי, נחשבות לנוקשות ביותר באירופה. כל הצעדים הנ"ל ועוד רבים אחרים, הובילו לירידה דרסטית בנתוני התחלואה והתמותה ובעקבות זאת החליטה הממשלה להחזיר את המשק הסרבי לפעילות.
למרבה הצער, בדומה למה שהתרחש בישראל בתום הגל הראשון, גם בסרביה פתיחת המשק בוצעה במהירות גבוהה מדי ולא באופן מבוקר. אצטדיוני הכדורגל היו מלאים עד אפס מקום, המסיבות במועדונים היו צפופות מתמיד וכפי שאתם ודאי מנחשים, נתוני התחלואה והתמותה שבו לעלות מחדש. בחודש יולי ממשלת סרביה הכריזה כי בכוונתה להטיל עוצר לילי פעם נוספת ולהקשיח את ההגבלות ובעקבות זאת התקיימו הפגנות ענק שהובילו לשינוי המדיניות ולביטול הסגר המתוכנן.
מה הסטטוס בסרביה בחודשים האחרונים?
סרביה החלה לקבל לשטחה תיירים זרים בראשון ביוני ובדיוק חודש אחד מאוחר יותר, תושבי סרביה הורשו להיכנס בחופשיות למדינות האיחוד האירופי. הירידה בנתוני התחלואה, שהחלה בחודש אוגוסט, נשמרה זמן מה אך יחד עם הגל השני, גם בסרביה התחלואה עלתה. נכון ל-1 בדצמבר התגלו 175 אלף חולים במדינה ומתו כ-1,604 אנשים מהנגיף.
נכון ל-24 בנובמבר, ישנו סגר לילי בסרביה, כאשר כל העסקים, מלבד החיוניים, נסגרים בשעה 18:00. בנוסף חל איסור על התקהלות של יותר מ-5 אנשים במקומות סגורים או פתוחים, כאשר במקום סגור חובה לשמור על רווח של אדם לכל 4 מ"ר. יש איסור לבקר מאושפזים בבתי חולים וחלה חובה לעטות מסכות בחללים ציבוריים סגורים ובמקומות פתוחים שבהם לא ניתן לשמור על ריחוק חברתי כמו תורים למקומות, תחנות אוטובוס ועוד. ביקור בבתי אבות מוגבל ל-15 דקות בלבד. יש לציין שההגבלות והתקנות עשויות להשתנות הן ברמה הלאומית והן באזורים שונים באופן נקודתי ושהשינויים עשויים להיכנס לתוקפם במהירות גבוהה מאוד בהתאם לשינויים בנתוני התחלואה.
מהם התנאים לטיסה?
אזרחים ישראלים מורשים להיכנס לסרביה ללא הגבלות, כל עוד הם לא עוברים בדרכם למדינה באחת המדינות שהכניסה מהן אסורה ללא הצגת תוצאת בדיקה שלילית. כמו כן עם ההגעה לסרביה יש למלא שאלון באתר הממשלתי ובתום עשרה ימים מהנחיתה, למלא אותו פעם נוספת. השאלון זמין עבורכם בלינק הזה ולאחר שתמלאו אותו, הדפיסו את התוצאה שתקבלו או צלמו את המסך.
האם ישנן הגבלות כאלו ואחרות על התחבורה הציבורית בסרביה?
מערכת התחבורה הציבורית בסרביה אמנם לא מרשימה במיוחד אך החדשות הטובות הן שבימים טרופים אלה היא פועלת כסדרה. זאת כמובן למעט החובה לעטות מסכות. כפי שציינו, בסרביה חובה לעטות מסכות בכל מקום ציבורי פתוח שבו לא ניתן להקפיד על כללי הריחוק החברתי. לכן קחו בחשבון שיתכן שתצטרכו לעטות מסכה גם בתחנת האוטובוס או הרכבת למשל, בזמן שאתם ממתינים עם נוסעים נוספים.
באילו יעדים מומלץ לבקר בסרביה?
בניגוד לשכנותיה, סרביה נאלצה להתמודד עוד לא מעט שנים עם מלחמות קשות ולכן ענף התיירות לא התפתח כהוא זה במשך זמן רב. בשל כך הפריחה התיירותית של סרביה התחילה באיחור ניכר בהשוואה למדינות יוגוסלביה האחרות כמו סלובניה וקרואטיה. למרות כל זה, נראה שסרביה מצליחה להדביק את הפער במהירות אדירה והנה כמה רעיונות לחופשה הקרובה שלכם במדינה שמשלבת בין חיי לילה סוערים, טירות קסומות ואתרי טבע שאין שניים להם:
-
בלגרד (Belgrade) –
עיר הבירה העתיקה של סרביה שוכנת במפגש של הדנובה (Danuba) והסווה (Sava) ולמרות שנהרסה לא מעט פעמים לאורך ההיסטוריה, נכון להיום היא מלאת חיים ויופי. אתרי התיירות המומלצים והחשובים ביותר בבלגרד הם מצודת בלגרד (Belgrade Fortress) שבאה לעולם במאה ה-14, מדרחוב Knez Mihailova שניתן לטייל בו במשך שעות ארוכות, המוזיאון הלאומי, המוזיאון לתולדות היהודים בבלגרד, המוזיאון האתנוגרפי, המוזיאון לאמנות מודרנית וקתדרלת סנט סווה (Sveti Sava) שמאופיינת בסגנון בנייה ביזנטי. מעבר לכל זה, תמיד נעים לטייל לאורך הנהרות וליהנות מכמה שעות של שלווה לצד העיר המסעירה. קחו רק בחשבון שנכון לימים אלה, מועדוני הלילה המפורסמים של בלגרד, משותקים לחלוטין.
-
נובי סאד (Novi Sad) –
80 ק"מ צפונית לבלגרד, תמצאו את העיר השנייה בגודלה במדינה, שבפירוש מצדיקה ביקור. אוטובוס מבלגרד יעלה לכם פחות מעשרה אירו ובנוסף תוכלו להגיע לעיר במונית עם מדריך צמוד, ברכבת או בפשוט להצטרף לאחד מטיולי היום המוצעים תמורת כ-50 אירו לאדם. האתרים המומלצים ביותר בנובי סאד הם בית הכנסת שברחוב היהודים 11, מדרחוב Dunavska Ulica ומצודת פטרוורדין (Petrovaradin Fortress), המרשימה שבעתיים ממצודת בלגרד. בדרככם חזרה לבלגרד, מומלץ לעצור בעיר הקטנטנה סרמסקי קרלובצי (Sremski Karlovci), שם ממתינים לכם יקבים, בתי קפה, מסעדות ומדרחוב מלא הפתעות.
-
מחוז וויוודינה (Vojvodina) –
במחוז וויוודינה תמצאו את הפארק הלאומי פרושקה גורה (Fruska Gora National Park), הנחשב לאחד מאתרי הטבע המרשימים ביותר בסרביה כולה (לא עניין של מה בכך)., כשבין השאר ברחבי הפארק ישנם 16 מנזרים מרשימים ושפע של כרמים, בוסתנים ושדות רחבי ידיים. בנוסף במחוז וויוודינה ממתינה לכם עיירת היין סרמסקי קרלובצ'י (Sermski Karlovci), שמדי שנה מארחת חובבי יין מכל רחבי העולם, בפסטיבל היין שמתקיים בחודש ספטמבר. לסרמסרי קרלובצ'י ניתן להגיע ברכבת מיוחדת מבלגרד, שעונה לשם Romantika Train (רכבת הרומנטיקה). מדובר ברכבת קיטור אמיתית שחולפת בדרכה על פני נופים מפעימים ביופיים.
מה מדיניות הבידוד הנוכחית בסרביה?
נכון להיום סרביה מאפשרת כניסה חופשית מרוב המדינות בעולם, ללא צורך בבדיקת קורונה או תקופת בידוד. זאת למעט תיירים המגיעים מקרואטיה, בולגריה, רומניה וצפון מקדוניה. אלו האחרונים מחויבים להציג תוצאה שלילית של בדיקת קורונה שבוצעה עד 48 שעות לפני הטיסה על מנת שיוכלו להיכנס למדינה.
באיזו מתכונת פועלים מוזיאונים, פארקים ואתרי תיירות מרכזיים אחרים?
אתרי התיירות בסרביה פועלים כסדרם, אם כי קיימות הגבלות כאלו ואחרות הנוגעות לשעות הפעילות ולרמת התפוסה המותרת. לפיכך מומלץ תמיד לרכוש כרטיסים מראש לכל האטרקציות שאתם מעוניינים לבקר בהן בשלב כמה שיותר מוקדם.
מילון עברי-סרבי ברוח הקורונה
- בידוד – карантин
- חום – грозница
- שיעול – кашаљ
- בית חולים – болница
- טיסה - лет
טלפונים ומרכזי מידע חשובים
- השגרירות הישראלית בסרביה - +381 11 36 43 500 (שני עד שישי, בין השעות 10:00-9:00 ובין השעות 14:00-13:00).
- הקו החם של משרד הבריאות לענייני קורונה – 19 819 (שיחה מקומית).
- מרכזי מידע מקוונים רשמיים שמספקים עדכוני קורונה בזמן אמת – אתר רשמי של משרד הבריאות הסרבי עם עדכונים בנוגע למגפה.
לקריאה נוספת
-
לאן אפשר לטוס בקורונה: מדינות אדומות וירוקות
- הדרכון הירוק למתחסנים ומחלימים - לאן נוכל לטוס?
-
בדיקות קורונה: כל המידע