נזק למזוודה בטיסה – כל מה שצריך לדעת על נזק לכבודה
אספתם את המזוודה אחרי הטיסה וגיליתם שהיא שבורה? פתחתם את המזוודה ומצאתם פריטים שניזוקו? אז מה עושים? ריכזנו עבורכם כל מה שצריך לדעת כדי להמשיך בחופשה.
אחרי שבועות ארוכים של תכנונים וציפייה, נפרדתם מהמזוודה בנמל התעופה, עליתם למטוס ובסופו של דבר הגעתם למדינת היעד, שם גיליתם לתדהמתכם שהמזוודה שלכם ניזוקה במהלך השינוע. אין ספק שמדובר על תרחיש עגום ביותר, שישראלים רבים נאלצים להתמודד איתו מפעם לפעם: מעבר לכך שהנזק יגרור הוצאות שלא נלקחו בחשבון במסגרת תכנון מסגרת התקציב, נזקי כבודה גם כרוכים בעוגמת נפש רצינית.
ככול שהנזק חמור יותר, כך מצב הרוח צפוי להיות עגום יותר בהתאם. על אחת כמה וכמה כשלא רק המזוודה ניזוקה אלא גם הפריטים היקרים שארזתם לפני שיצאתם לדרך. נקודת האור בסיטואציות שבהן מתברר שנגרם נזק לכבודה, היא שישנה אפשרות לקבל פיצוי כספי מחברת התעופה כנגד הנזקים שנגרמו. במקרה של אובדן מזוודה ועיכוב מזוודה ניתן לקבל פיצוי כספי מחברת הביטוח.
לקריאה נוספת:
מהו סכום הפיצוי על מזוודה שנפגעה?
לפי אמנת מונטריאול, חברת התעופה היא זו שאחראית לפצות את הנוסע בגין נזק שנגרם למטען וזאת בתנאי שהנזק נגרם בזמן התובלה האווירית. עם זאת, ישנם מקרים שבהם חברת התעופה לא תישא באחריות לנזקים. כך לדוגמה לפי אמנת מונטריאול, אם הנזק הוא תוצאה של עימות מזוין או פגם הטבוע במטען, חברת האחריות תהיה פטורה מפיצוי הנוסע.
כדי לקבל פיצוי בגין אובדן מזוודה, שיכול להגיע לסכום של כ-1,500 דולר ואף יותר, יש בראש ובראשונה לדווח על הנזקים לחברת התעופה. באופן עקרוני ניתן לדווח על נזק לכבודה בטווח של 21 ימים ממועד קבלת המזוודה אך מומלץ מאוד לדווח על הנזק לנציג בדוכן של חברת התעופה לפני שעוזבים את נמל התעופה.
באילו מקרים לא תהיה הגבלה על סכום הפיצוי על מזוודה שנפגעה?
לפי אמנת מונטריאול, חברת התעופה מחויבת לפצות את הנוסע בסכום המוגבל ל-1,000 יחידות משיכה מיוחדות (סכום השווה לכ-4,600 שקלים) במקרה של נזק למטען אך יתכן שסכום הפיצוי יהיה גבוה יותר במקרים מיוחדים. הכוונה היא בעיקר למקרים שבהם הנוסע סיפק לחברת התעופה הצהרה מיוחדת במועד מסירת המזוודה בנוגע לשווי הכבודה ובנוסף שילם תשלום מיוחד בהתאם לצורך.
אם אכן הנוסע נתן הצהרה ושילם את הסכום הדרוש, יתכן בהחלט שחברת התעופה תשלם לו יותר מ-4,600 שקלים. עם זאת, לא ניתן יהיה לקבל פיצוי בסכום הגבוה מהסכום שמופיע בהצהרה. בהקשר הזה נציין שלא תמיד הסכום שמופיע בהצהרה הוא זה שישולם לנוסע בסופו של דבר. זהו הדין למשל אם חברת התעופה תצליח להוכיח שהסכום המופיע בהצהרה, לא משקף את הערך האמיתי של הכבודה.
לאור זאת, אם אתם מעוניינים להצהיר על כך שארזתם במזוודה פריט מסוים ששוויו עומד על 5,000 שקלים לצורך העניין, זהו הסכום שעליכם לרשום בהצהרה. גם אם במקרה הערך הסנטימנטלי של הפריט לא יסולא בפז.
נפגעה לי כבודה חיונית להמשך החופשה. מה עושים?
לא אחת נגרם נזק לכבודה חיונית, כשלמשל ישנם נגנים מקצועיים שמגלים שנגרם נזק לכלי הנגינה שלהם במהלך השינוע למדינת היעד. בדיוק כך עשוי להיגרם נזק לציוד מחשוב, לעזרים רפואיים ועוד. מעבר לכך שבמקרים מעין אלה יש לעדכן את חברת התעופה ללא דיחוי על הנזקים שנגרמו לכבודה החיונית, חשוב לברר גם היכן ניתן לרכוש פריטים דומים לאלו שניזוקו בהקדם האפשרי.
אחת הבעיות בסיטואציות העגומות האלו, באה לידי ביטוי בחריגה ממסגרת התקציב. אם לדוגמה הגעתם ליעד עם סכום של 500 דולר משום שהבנתם שזה הסכום המדויק שתזדקקו לו לאורך החופשה, רוב הסיכויים שתמצאו את עצמם בבעיה כשתבינו שעליכם להשקיע את הסכום כולו (או חלק נכבד ממנו) כבר ביום הראשון של החופשה.
נפגעה לי כבודה יקרה. מה עושים?
כל נזק באשר הוא גורם לעוגמת נפש מסוימת. אך למרבה הצער ישנם מקרים שבהם הנזק נגרם לפריטים יקרי ערך. במקרים האלו, בדומה לנזק הממוני, גם עוגמת הנפש צפויה להיות חמורה מאוד. מה שחשוב להבין בנושא הזה הוא שגם במקרה שבו נגרם נזק לכבודה יקרה, חברת התעופה ככול הנראה לא תתנדב לשלם פיצוי גבוה במיוחד.
עם זאת, מדי פעם בפעם נוסעים שספגו נזקי כבודה, הצליחו להשיג סכומים מרשימים לאחר שהגישו תביעה משפטית נגד חברת התעופה. כפי שציינו, לכל צרה שלא תבוא, מומלץ בחום לתת הצהרה בנוגע לשווי הכבודה במועד מסירת המזוודה. כמו כן אם יש לכם אפשרות לקחת את הפריטים היקרים איתכם למטוס, מומלץ מן הסתם לעשות זאת ליתר ביטחון.
לסיכום
ברגע שבו אנחנו נפרדים מהכבודה לפני העלייה למטוס, עלינו לקחת בחשבון שייתכן שזו הפעם האחרונה שנראה את המזוודה שלנו כשהיא במצב תקין. אך גם אם חלילה במהלך השינוע הכבודה שלנו תינזק, עדיין לא מדובר בדבר הגרוע ביותר שיכול לקרות. זאת כיוון שבהתאם לנסיבות ניתן ליהנות מפיצוי כספי הולם שיחזיר את החיוך לשפתיים.