אובדן מזוודה בטיסה: המדריך לאובדן כבודה
הגעתם לחו"ל ולא מצאתם את המזוודה? מודאגים מהמשך החופשה? מבולבלים ולא יודעים מה לעשות? ריכזנו עבורכם את כל מה שצריך וחשוב לדעת כדי לעבור את משבר אובדן המזוודה בקלות.
אין דבר מתסכל יותר מלעמוד מול מסוע המזוודות בנמל התעופה, רגע לפני שמתחילים את החופשה לה חיכיתם כל כך, רק כדי לגלות שהמזוודה הנכספת כבר לא תופיע.
בניגוד למה שרבים נוטים להאמין, לא מדובר בסיטואציה מופרכת במיוחד. אמנם בעשור האחרון חברות התעופה ונמלי התעופה השקיעו משאבים רבים בשכלול הטכנולוגיה בתחום המורכב הזה, אך עדיין מדי שנה הולכות לאיבוד כ-25 מיליון מזוודות ברחבי העולם. מדובר בנתון עגום מאוד, גם כשמגלים שב-2007, הלכו לאיבוד לא פחות מ-46 מיליון מזוודות.
ברגע שבו אנחנו נפרדים לשלום מהמזוודה שלנו, עלינו לקחת בחשבון שעלולים להתרחש ארבעה תרחישים שונים: במקרה הטוב ביותר, נזכה לפגוש את המזוודה על המסוע במדינת היעד במצב מושלם ונוכל להתחיל את החופשה ברגל ימין. במקרה הפחות טוב, המזוודה לא תופיע על המסוע אך בסופו של דבר היא תאותר ותגיע לידינו במצב תקין. זה יכול לקחת יום, זה יכול לקחת שבוע ולעיתים מדובר אף במספר שבועות עד לאיחוד המרגש. מעבר לכל זה, המזוודה עשויה להופיע על המסוע כשהיא סובלת מנזקים כאלו ואחרים ואילו במקרה העגום מכולם, המפגש המיוחל עם המזוודה לא יתרחש לעולם.
מה שחשוב להבין בנוגע לכל הסיטואציות שהוזכרו לעיל הוא שבכל מקרה שבו מדובר על גרימת נזק למזוודה, עיכוב בהגעת מזוודה או אובדן מזוודה, בעל המזוודה זכאי לפיצויים הן עבור הנזק הממוני והן עבור הנזק הלא ממוני כלומר בגין עוגמת הנפש, אובדן הזמן מטעם חברת התעופה.
לקריאה נוספת:
מי מפצה במקרה של איבוד מזוודה ובכמה?
הפיצוי בגין אובדן המזוודה יתקבל מחברת התעופה שהייתה אחראית לשילוח המזוודה. גובה הפיצויים אינו אחיד ומשתנה ממקרה למקרה. כמו כן לפני שמזמינים כרטיס טיסה, מומלץ מאוד לבדוק מהי המדיניות של חברת התעופה בנוגע לאובדן מזוודה.
באופן כללי הפיצוי המקסימלי עומד כיום על 1,600 דולר. עם זאת, סכום הפיצויים עשוי להיות גבוה יותר במקרים מיוחדים. כך לדוגמה, אם הנוסע מילא מראש הצהרת ערך בנוגע לשווי המטען ושילם תשלום מיוחד, גובה הפיצויים יותאם לשווי המטען המופיע בהצהרה. סכום גבוה יותר עשוי להתקבל גם במקרים מיוחדים אחרים כמו אלו שבהם מתברר שהאובדן הוא תוצאה של רשלנות מצד חברת התעופה.
נוסע שהשכיל לרכוש ביטוח כבודה, יוכל לקבל את ההפרש שלא קיבל מחברת התעופה, מחברת הביטוח שבה הוא מבוטח בהתאם לתקרות הכיסוי של החברה המבטחת. חשוב לזכור כי אין אפשרות ליהנות מכפל פיצוי.
נתקעתם בלי בגדים להמשך החופשה? יש מה לעשות
הדבר הראשון שיש לעשות ברגע שמבינים שהמזוודה ככול הנראה לא תגיע לידינו בזמן הקרוב, זה לקחת מספר נשימות עמוקות ולנסות להירגע. מן הסתם לא מדובר בתרחיש האידיאלי וקרוב לוודאי שלא כך רציתם שייראה היום הראשון של החופשה שלכם. עם זאת, עדיין לא מדובר באסון של ממש וישנן לא מעט דרכים שיאפשרו לכם להתמודד עם הבעיה.
הדבר השני שעליכם לעשות זה לגשת ללא דיחוי למחלקת האבדות בשדה התעופה או לדלפק של חברת התעופה ופשוט לדווח על האובדן. לאחר שתמלאו טופס מיוחד, עליכם לנסות להבין מה עליכם לרכוש בשלב הראשון, בדגש על לבנים, מברשת שיניים, משחת שיניים וכיו"ב. רוב הסיכויים שתוכלו לאתר את החנויות הרלוונטיות תוך זמן קצר (ואפילו בנמל התעופה), ואין ספק שנציגי השירות בנמל התעופה ישמחו לסייע לכם לאתר את החנויות הרלוונטיות.
יש לציין בהקשר זה שכדי להיות זכאים לפיצוי, חשוב לדווח לחברת התעופה על אובדן מזוודה (בכתב) בטווח של 21 ימים לכל היותר. באופן עקרוני באפשרותכם לעזוב את נמל התעופה ולדווח על האובדן בשלב מאוחר יותר. אך דעו שחברות התעופה מציעות פיצוי מידי לנוסעים שהמזוודות שלהם אבדו, כשגובה הסכום משתנה מחברה לחברה. לכן במקום להיעלם מהשטח במהירות, תנו עדיפות לדיווח על האובדן לפני שתעזבו את נמל התעופה. יתכן בהחלט שתוכלו לקבל כ-75 דולר בטרם תעזבו את נמל התעופה לצורך רכישת מוצרים בסיסיים כמו שתייה מזון ובגדים.
כבר כאן ניתן לראות את אחד היתרונות המרכזיים של ביטוח הכבודה של פספורטכארד: במקרה של עיכוב בהגעת מזוודה ליעד, תוכלו לרכוש נעליים, פריטי לבוש והלבשה תחתונה בשווי של עד 150 דולר מבלי שתצטרכו להוציא ולו שקל אחד מכיסכם. כמו כן במצב של גניבת כבודה, הביטוח של פספורטכארד יעניק לכם כיסוי לשחזור מסמכים כמו רישיון נהיגה, דרכון או כרטיס טיסה, בהיקף של עד 150 דולר.
מעבר למסמכים, בגדים ונעליים, יתכן שאתם לוקחים אתכם לנסיעתכם פריטי קודש, מוצרים חשמליים מסויימים או כלים מוזיקליים. לרכישת ביטוח כבודה פספורטכארד יש משמעות גם במקרה הזה שכן פספורטכארד מעניקה לכם כיסוי גם לפריטים אלו במצבים של גניבה על פי תקרות הכיסוי שלה, ניתן לראות את תקרות הכיסוי באתר.
טסתי עם כבודה יקרה. מה עושים?
כל עוד המזוודה הכילה בגדים, תמרוקים ומספר פריטים בסיסיים שערכם לא גבוה במיוחד, הרי שאובדן המזוודה לא אמור לגרום ליותר מדי עוגמת נפש ולא אמור לחבל לכם יותר מדי בתכניות. לעומת זאת אם המזוודה הכילה פריטים בעלי ערך גבוה כמו תכשיטים יקרים או ציוד אלקטרוני שעולה לא מעט כסף, הדברים כבר נראים אחרת לגמרי.
כיוון שכל כך הרבה מזוודות עדיין הולכות לאיבוד מדי שנה, ההמלצה הטובה ביותר היא כמובן להקפיד לארוז ליתר ביטחון את הפריטים היקרים בכבודת היד, כלומר במזוודה שתקחו אתכם למטוס.
יש לי ביטוח כבודה. מה לעשות?
בדרך כלל חברות הביטוח שמציעות ביטוח נסיעות לחו"ל, פועלות במתכונת של שיפוי. המשמעות היא שהנוסע שהמזוודה שלו אבדה, צריך לשלם מכיסו עבור הפריטים שהוא רוכש. את כל הקבלות שיקבל כנגד הפריטים שנרכשו בעקבות עיכוב הגעת המזוודה ליעד, עליו לשמור, לאחר מכן להעביר אותן לחברת הביטוח ובשלב הבא עליו להמתין לקבלת התשלום. מדובר בתהליך מתיש ומסורבל שגם עשוי להימשך זמן רב.
מעבר לכך שיש בתהליך המורכב הזה כדי להחמיר את עוגמת הנפש, הרי שלא תמיד ההוצאות הלא צפויות האלו נכללות במסגרת התקציב שהוקדשה לחופשה. החדשות הטובות הן שנוסעים המחזיקים בכרטיס המגנטי של פספורטכארד, לא צריכים להמתין לקבלת התשלום מחברת הביטוח אפילו דקה אחת: את כל הקניות ניתן לבצע באמצעות הכרטיס המגנטי ולכן אין סיבה להשקיע ולו שקל אחת מהתקציב שהוקדש לחופשה לטובת רכישה של בגדים, תרופות או נעליים לצורך העניין. נכון לכתיבת שורות אלה, אין פשוט, יעיל ומהיר מזה.
המזוודה שלכם נמצאה! איך תקבלו אותה?
בכל מקרה שבו המזוודה אותרה, חברת התעופה תעדכן אתכם בכך שהאבידה נמצאה ולאחר מכן תדאג להעביר לידיכם את המזוודה. זאת כמובן כל עוד דאגתם להצהיר על האובדן והעברתם את כל הפרטים הדרושים לחברת התעופה על מנת שתוכל לדעת כיצד ליצור איתכם קשר והיכן אתם נמצאים.
מוקדם יותר הסברנו מדוע מומלץ שלא לעזוב את נמל התעופה לפני שמצהירים על אובדן המזוודה. זוהי אם כך סיבה נוספת שכן שבמקרה שבו חברת התעופה תצליח לאתר את המזוודה, יהיה לה קל יותר ליצור איתכם קשר ולהגיע אליכם כדי למסור לידיכם את האבידה.
מומלץ מאוד להיות ריאליים ולהפנים את העובדה שיתכן בהחלט שלא תזכו לראות עוד את המזוודה. אך באותה נשימה נציין כי מדי שנה מיליוני נוסעים זוכים להתאחד עם המזוודות שלהם, לעיתים זמן רב לאחר שכבר איבדו תקווה. לא אחת המזוודה האבודה מאותרת אף מספר שבועות לאחר שהלכה לאיבוד וכבר קרו מקרים שבהם האבידה הושבה רק לאחר שהנוסעים שבו לישראל.
לסיכום
בזמן שאנחנו מתכננים חופשה חלומית, הדבר האחרון שאנחנו רוצים לדמיין הוא מצב שבו נעמוד במשך זמן ארוך מול מסוע המזוודות בציפייה למזוודה שאף פעם לא תגיע. מדובר באחת הדרכים האומללות ביותר להתחיל את החופשה אך אל לכם להרים ידיים: אם ברור לכם שהמזוודה כבר לא תופיע על המסוע, דווחו לחברת התעופה על האובדן, דרשו לקבל פיצוי מידי כשאתם נמצאים בחו"ל ומהרו לרכוש את הפריטים הבסיסיים הדרושים לכם ביום-יומיים הראשונים.
אם השכלתם לרכוש ביטוח כבודה של חברת פספורטכארד וכבודתכם התעכבה, לא תצטרכו אפילו להוציא שקל אחד מכיסכם כדי לרכוש בגדים או להתחדש בזוג נעליים חדשות. וזכרו – אתם בחו"ל, באתם לעשות חיים ואירועים לא צפויים הם פשוט חלק מהחיים. אבל זה לא אומר שלא תוכלו לבלות כמו שצריך ובבוא היום אפילו לצחוק על הסיטואציה. בהצלחה!