חופשה במונטנגרו בזמן הקורונה
בדומה לשאר העולם, גם על הרפובליקה היוגוסלבית לשעבר, עברו שנה וחצי לא פשוטות. למרות זאת, ייתכן מאוד שאת החופשה הבאה שלכם, תבלו באחד היעדים האטרקטיביים ביותר באירופה.
חברת פספורטכארד עושה את מירב המאמצים כדי להציג מידע מדויק ועדכני, אולם ייתכנו שגיאות ו/או אי דיוקים. יודגש כי המידע הינו בגדר כלי עזר בלבד ואינו מהווה המלצה כלשהי לצורך קבלת החלטות. האחריות הינה על עושה השימוש במידע בלבד. החברה לא תישא באחריות כלשהי בגין הפסד/נזק העשויים להיגרם כתוצאה משימוש במידע זה.
רגע לפני שאתם אורזים, מתארגנים ומתכננים את מסלול הטיול שלכם במונטנגרו, מצאנו עבורכם את המידע הרלוונטי שכדאי לעצור רגע ולקרוא.
למרות קצב ההתחסנות בעולם, נדמה שהקורונה עדיין כאן, ובמדינות רבות חלות הגבלות שונות על התנועה. בין שמדובר בחובת מסיכות, ובין שבנוהל בדיקות בכניסה, אתם חייבים להכיר את החוקים לפני שאתם עולים על המטוס. זאת כמובן, במקביל לבדיקה של נהלי הבידוד והבדיקות ביציאה מישראל ובחזרה אליה. המדריך המלא לחופשה במונטנגרו בזמן מגיפה.
אז מה בעצם עבר על מונטנגרו מאז פרוץ המגפה?
חלקו המערבי של חבל הבלקן, ממתינה לכם מדינה זעירה ששטחה כ-14,000 קמ"ר בלבד. מגפת הקורונה הגיעה למונטנגרו בתחילת חודש מרץ 2020, כשב-17 לחודש דיווחו הרשויות המקומיות על שלושה חולי קורונה ראשונים בשטחי המדינה. ההגבלות הראשונות שנועדו למנוע את התפשטות המגפה, הוטלו מספר ימים קודם לכן, ב-13 במרץ. הרשויות הצליחו להשתלט על המגפה במהלך החודשים הראשונים, כשב-13 ביוני 2020, דווח כי אין ולו חולה קורונה פעיל אחד במונטנגרו. מצב זה השתנה במהלך החודשים הבאים, כשבאמצע חודש נובמבר 2020, דווח על למעלה מ-11,000 חולים פעילים, מתוך 600 אלף תושבים שחיים במונטנגרו כולה.
מה הסטטוס במונטנגרו בחודשים האחרונים?
בחודשים האחרונים סטטוס הקורונה במונטנגרו מעורר דאגה רבה, בעקבות העובדה שהחל מחודש אוגוסט 2021, חלה עלייה מתמדת בתחלואה, וזאת כיוון שמבצע החיסונים במדינה מתקדם באופן איטי למדי. למעשה עד היום רק כ-40% מכלל האוכלוסיה חוסנו באופן מלא. בעקבות זאת הוצגו מספר מגבלות, ביניהן חובת עטיית מסכה במקומות סגורים ובמקומות פתוחים ועמוסים, הצגת תעודת התחסנות/החלמה או בדיקת קורונה שלילית בכניסה למסעדות ובבתי קפה וכן בברים ובמועדונים.
האם צריך בדיקת קורונה לפני הטיסה למונטנגרו ?
ישראלים מחוסנים יכולים להגיע בטיסה ישירה לנמל התעופה בעיר הבירה של מונטנגרו, פודגוריצה, ללא צורך בבדיקת קורונה. יש רק לציין בהקשר זה שהכוונה היא לתיירים שקיבלו את מנת החיסון השנייה לכל הפחות שבועיים לפני הטיסה והיו בישראל לפחות 14 ימים לפני ההגעה למונטנגרו. עבור תיירים שאינם מחוסנים, הכניסה למונטנגרו מותנית בהצגת תוצאה שלילית של בדיקת PCR שבוצעה עד 72 שעות לפני הטיסה, בדיקת נוגדנים שבוצעה עד 48 שעות לפני הטיסה או תעודה המעידה על כך שחלו בקורונה בין 14 ל-90 יום לפני הטיסה. עוד נציין כי ילדים מתחת לגיל חמש, לא צריכים לעבור בדיקה על מנת להיכנס למונטנגרו.
מהם התנאים לטיסה למונטנגרו?
בנוסף לדרישה לבדיקות לפני הטיסה, שימו לב שבמדינה חלה חובת עטיית מסכה בשטחים סגורים, תחבורה ציבורית ובמקומות בהם לא ניתן לשמור על מרחק של 2 מטר אחד מהשני.
מהן ההנחיות לחזרה לישראל ממונטנגרו?
החל מה1.3.2022 אזרחים ישראלים, תושבי קבע ותושבים ארעיים כלליים בארץ לא יצטרכו להציג בדיקת קורונה לפני הטיסה לישראל. בכניסה לארץ יש לעשות בדיקת PCR בשדה התעופה ולהיות בבידוד עד לקבלת תוצאה שלילית או למשך 24 שעות, המוקדם מביניהם.
הנחיה זו חלה על כל הנוסעים הישראלים, כולל נוסעים לא מחוסנים ולא מחלימים.
מי שלא חוסן/החלים, נדרש בבידוד מלא של 14 יום. ניתן לקצר את משך הבידוד, בכפוף לביצוע בדיקה שלילית נוספת ביום השביעי מיום החזרה לישראל. שימו לב כי מי שיפרו את הנחיות הבידוד, יקבלו קנס של 5,000 ש"ח.
האם ישנן הגבלות כאלו ואחרות על התחבורה הציבורית במונטנגרו?
נכון לכתיבת שורות אלה, חל איסור על עמידה בתחבורה הציבורית וחלה חובה לעטות מסכה בכל אמצעי התחבורה הציבורית. באופן עקרוני במונטנגרו יש לעטות מסכה בכל החללים הסגורים. במקומות פתוחים יש לעטות מסכה רק במקרים בהם אין אפשרות להקפיד על ריחוק חברתי (מרחק של שני מטרים מהאדם הקרוב, למעט אנשים מאותו משק בית). לאור כל זאת, לקראת החופשה והן במהלכה אל תשכחו לדאוג לביטוח נסיעות לחו"ל מראש.
היכן מטיילים במונטנגרו?
למרות שמדובר במדינה זעירה, מונטנגרו היא בית לאתרי תיירות רבים ביותר. הנה כמה המלצות שיסדרו לכם יופי של חופשה בחו"ל:
-
אגם שקודרה/סקדר ( National Park Skadar Lake)
אגם שקודרה/סקדר הוא האגם הגדול ביותר בחבל הבלקן ובשל האקלים הייחודי השורר בו, הוא מהווה אתר קינון לכ-300 זני ציפורים. באיים הפזורים ברחבי האגם, ניתן למצוא מנזרים עתיקים, כרמים רחבי ידיים ויקבים קטנים שמייצרים יינות נהדרים. האגם המרשים הוא בין המקומות המומלצים ביותר עבור חובבי צפרות, כשבין השאר ניתן למצוא בו זנים נדירים כמו שקנאי מסולסל, שחפית כהה, עיטם לבן זנב וקורמורן גמדי (ברחבי הפארק ישנן חמש שמורות מיוחדות המוקדשות לחובבי צפרות). עוד נציין שהאגם מוקף בשלל מערות שניתן לבקר בהן ושבפארק הלאומי שבו נמצא האגם, ישנם שפע של מסלולי הליכה ואופניים ברמות קושי שונות.
-
עיירת הנופש אולצין (Ulcinj)
עיירת החוף הדרומית שנוסדה לפני כ-2,000 שנה, היא בין היעדים התיירותיים הפופולריים ביותר במונטנגרו. הסיבה לכך נעוצה בין היתר בעיר העתיקה ובמיקום המושלם שלה, לא רחוק מאגם סקדר וכן ברצועת החוף הגדולה, שכוללת מספר חופים חוליים (מצרך נדיר יחסית במונטנגרו): החוף החולי שעונה לשם Velika Plaza וממוקם קרוב לאולצין, הוא החוף החולי הארוך ביותר בכל מונטנגרו (14 ק"מ). אולצין היא עיר כל כך קטנה, שאין שום בעיה להסתדר בה בלי רכב צמוד. בנוסף, ניתן לצאת מהתחנה המרכזית שלה לשלל יעדים כמו מקדוניה, סרביה, קרואטיה וכל הערים המרכזיות במונטנגרו כמובן.
-
עיר הנמל Bar
בר היא עיר עם היסטוריה עשירה, עיר עתיקה מרהיבה ביופייה ומגוון רחב ביותר של אטרקציות תיירותיות. הכוונה היא למשל למצודת בר (Bar Fortress), לעץ הזית העתיק ביותר בעולם שגילו מוערך ב-2,500-2,000 שנה ולכנסיית Hram Svetog Jovana Vladimira. בר נחשבת לאחת הערים שמייצגות בצורה המוחשית ביותר את העבר המורכב של מונטנגרו, כיוון שניתן לראות בה את ההשפעות של הכובשים הרבים ששלטו באזור במהלך ההיסטוריה. גם במקרה הזה מדובר בעיר קטנה מאוד, שניתן ואף מומלץ להתנייד בה רגלית בלבד.
-
העיר בודווה (Budva)
בודווה, שממוקמת בין מפרץ קוטור לבר, על חוף הים האדריאטי, היא בין הערים התיירותיות ביותר במונטנגרו. בהתאם, ניתן למצוא בה מבחר מסנוור של אטרקציות: החל מהעיר העתיקה, דרך המוזיאון הארכיאולוגי ועד למרכז הספורט הימי. בזה האחרון, ניתן לעסוק בשלל סוגים של ספורט מים כמו צלילה, אופנועי ים, פרסיילינג ועוד (לאתר הבית של מרכז הספורט הימי). בנוסף לכל זה, עומדת לכם האפשרות לצנוח במועדון הצניחה Budva Paradiving, לשוט בצוללת האדומה המפורסמת של בודווה וליהנות מהקולינריה המקומית באחת מהמסעדות הרבות שפזורות ברחבי העיר הציורית.
מהי מדיניות הבידוד הנוכחית במונטנגרו?
נכון לכתיבת שורות אלה, תיירים שמגיעים ממדינות שבהן ישנם יותר מ-25 חולי קורונה על כל 100,000 תושבים, צריכים להישאר בבידוד במשך 14 ימים עם הגיעם למדינה. לאור זאת, ישראלים שמגיעים למונטנגרו, נכון לעכשיו לא צריכים להישאר בבידוד כיוון שישראל נחשבת למדינה ירוקה.
באיזו מתכונת פועלים מוזיאונים, פארקים ואתרי תיירות מרכזיים אחרים?
המסעדות במונטנגרו פועלות באופן מלא, אך הכניסה מותרת רק למחוסנים ולמחלימים וזה המצב גם בברים ובמועדונים. בנוסף, אין להושיב יותר מארבעה סועדים בשולחן אחד, המרחק בין השולחנות ברחבה החיצונית צריך לעמוד על שני מטרים לכל הפחות והסועדים חייבים לעטות מסכות כל עוד הם לא עוסקים באכילה או שתייה.
גם שאר האטרקציות התיירותיות: הפארקים הלאומיים, אתרי הסקי, מרכזי הקניות, לונה פארקים ועוד, פועלות כסדרן, תחת הגבלות שכוללות בין השאר תפוסה של עד 30% בלבד באירועי ספורט, הצגת תוצאה שלילית של בדיקת PCR מ-72 השעות האחרונות בכניסה לאירועים מוזיקליים בשטח פתוח ועוד (נכון לכתיבת שורות אלה, מותרות התקהלויות של עד 100 איש בשטח פתוח).
רשימת ההגבלות הרלוונטיות לתיירים המגיעים למונטנגרו, ממתינה לכם בלינק הזה.
מילון עברי-סרבי ברוח הקורונה
בידוד – карантин (karantin)
בית חולים – болница (bolnica)
שיעול – кашаљ (kašalj)
חום – грозница (groznica)
טיסה – лет (let)
טלפונים ומרכזי מידע חשובים
- שגרירות ישראל בבלגרד – 00-381-11-3643500
- מרכזי מידע מקוונים שמספקים מידע בזמן אמת על מצב הקורונה –
- covidodgovor.me (אתר ממשלתי המספק עדכונים על סטטוס הקורונה וההגבלות הנוכחיות)
- sites.google.com/Montenegro.travel/covid-19/eng (אתר תיירות מקומי באנגלית)
- מוקד טלפוני מקומי לנושאים הקשורים לקורונה – 1717
- מוקד חירום לדיווחים על תסמיני קורונה - 1616
- המכון לבריאות הציבור במונטנגרו - +38220412888