יוון היא לא היעד הקלאסי והראשון כשחושבים על רילוקיישן, אבל היא בהחלט אופציה טובה לישראלים שחולמים מצד אחד על חוויה משמעותית ומרחיבת אופקים ומצד שני תאפשר להם להיות קרובים לישראל, במרחק טיסה של שעתיים וחצי; להשתלב בחברה עם מנטליות ים תיכונית, אקלים חם ונעים שמאוד מזכיר את הבית ועלויות מחייה שנחשבות לנמוכות ביותר באירופה.
בכתבה הבאה נסקור את כל מה שחשוב לדעת לפני מעבר מגורים ליוון, האפשרויות העומדות בפניכם וגם האתגרים הצפויים.
עבודה ביוון
כשמדברים על שוק העבודה היווני אי אפשר להתעלם מהמשבר הכלכלי הגדול שהתרחש ביוון מסוף שנת 2009 למשך כעשר שנים, במהלכן נכנסה יוון למיתון ממושך ולשיעור האבטלה של למעלה מ-28 אחוז מכוח העבודה (בקיץ 2013). לאחר שקיבלה חבילות סיוע של קרוב ל-300 מיליארד דולר ממדינות האיחוד האירופי ומקרן המטבע הבינלאומית ונאלצה להנהיג רפורמות ותוכניות צנע שכללו קיצוצים בתקציבים שונים, הצליחה יוון להתאושש מהמשבר ולהגיע לצמיחה מחודשת (מדצמבר 2014). עם זאת, שנים קשות אלה דרדרו את מצבם הכלכלי של כמיליון וחצי תושבי יוון שהגיעו לקו העוני. קרנות הפנסיה של מרבית מתושבי יוון נפגעו קשות, מערכת הבריאות הגיעה לסף התמוטטות ומספר חסרי הבית במדינה גדל פי ארבע.
כיום כלכלת יוון התחזקה, האבטלה ירדה לכ-17 אחוז ואפשר לומר שהמדינה נמצאת בצמיחה מתמדת. עם זאת, יש לקחת בחשבון שיוון עדיין חשופה למשברים כלכליים ואינה יציבה לחלוטין.
אם אתם חושבים על מעבר ליוון מתוך מחשבה לשפר את רמת חייכם, כדאי לבדוק את הנושא לעומק, לבחון את רמת השכר אל מול עלויות המחייה וכן לקחת בחשבון את נושא המסים המקומיים. בנוסף, רצוי לבדוק אופציה דווקא להתפרנס מרחוק ולא לבנות על פרנסה ביוון עצמה.
אפשר לומר שרוב המהגרים המגיעים ליוון ומתכוונים לעבוד בה, לא בונים על קפיצה כלכלית רצינית או התפתחות גדולה בקריירה – אלא יותר מתוך רצון לחיות טוב, בקצב חיים רגוע וברמת חיים טובה ומאפשרת.
- שכר מינימום ביוון: 830 יורו לחודש.
- מיסוי ביוון: יוון חתומה על אמנת מיסוי עם ישראל. משמעות הדבר היא שכאשר ישראלי מבצע רילוקיישן ליוון לשם עבודה (כשכיר או כעצמאי) ואינו מנתק תושבות, הוא מחויב לדווח על הכנסותיו בשתי המדינות. לכן, מומלץ בטרם המעבר להתייעץ עם איש מקצוע הבקיא בתחום המיסוי ובכל היבטיו, ולבדוק את תנאי המיסים בהתאם לתעסוקתכם.
- נוודות דיגיטלית ביוון: ביוון יש קהילה גדולה של נוודים דיגיטליים אשר נהנים מעלות מחייה נמוכה. אם אתם עובדים מרחוק, מומלץ לבחור איזור אשר יש בו קהילת נוודים, וכן לבדוק מראש את איכות האינטרנט בסביבה.
ויזות ביוון
יוון היא חלק מהאיחוד האירופי, מה שאומר שככלל ישראלים יכולים לשהות בה שלושה חודשים למטרות תיירות ללא ויזה. מעבר לכך, יש להגיש בקשה לויזה על סמך המטרה שלשמה אתם רוצים לשהות במדינה – לימודים, עבודה, השקעה, נוודות דיגיטלית וכו’.
ישראלים בעלי דרכון אירופאי: זכאים לחיות ולעבוד ביוון ללא הגבלה וללא צורך בויזה.
ישראלים ללא דרכון אירופאי: יכולים להגיש בקשה לויזות השונות.
ויזת עבודה ביוון
ביוון יש כמה סוגי ויזות, אשר חלקן מיועדות לעבודה אצל מעסיק יווני, וחלקן לבעלי הכנסה פסיבית, משקיעים ונוודים דיגיטליים.
ויזת עבודה D
כדי לעבוד באופן חוקי ביוון יש להוציא אשרת עבודה מסוג D עוד בטרם הגעתכם ליוון. אם אתם עומדים לעבוד אצל מעסיק מקומי ומעוניינים להוציא אשרת עבודה, עליכם להציג בפני רשויות ההגירה חוזה עבודה שתוקפו לשנה לפחות.
עובד זר המחזיק בוויזת עבודה ביוון רשאי להתלוות בבני זוג ומשפחה, אך עליו להוכיח כי יש באפשרותו לכלכל את התלויים בו בעת כל תקופת השהות. אדם שמתגורר ביוון באופן חוקי לתקופה של למעלה מחמש שנים יכול להגיש בקשה לקבלת תושבות קבע.
ויזת זהב
החל מיולי 2013 החליטה יוון לאפשר אשרת שהייה ממושכת מטעם משרד ההגירה (Golden visa) לרוכשים נכס בשטח המדינה או למשקיעים בעסק מקומי בסכום של 250,000 אירו ומעלה. מטרת מהלך זה היא למשוך משקיעים זרים למדינה (שאינם אזרחי האיחוד האירופי, על מנת לסייע בשיפור המצב הכלכלי ביוון. ויזת זהב מאפשרת שהייה חוקית למשך 5 שנים וניתנת להארכה ל-5 שנים נוספות בתמורה להמשך ההשקעה/אחזקת נכס נרכש/רכישת נכס חלופי. לאחר 7 שנות תושבות ניתן להגיד בקשה לקבלת אזרחות יוונית.
ויזת נווד דיגיטלי
את ויזת הנווד הדיגיטלי תוכלו לקבל במידה ותוכיחו שיש לכם הכנסה קבועה של מעל 3500 יורו בחודש וביטוח רפואי פרטי. אם אתם מגיעים עם משפחה, הסכום גדל בהתאם למספר האנשים התלויים בכם. אם אתם פרילאנסרים, לא תוכלו להעביר את העסק שלכם ליוון, ותצטרכו להשאר רשומים בישראל. תוקף הויזה הוא כשנה, וניתן להאריכו בשנה אחת נוספת ולא מעבר לכך.
ויזת סטודנט ביוון
כדי לקבל ויזת סטודנט ביוון, יש לפנות לשגרירות היוונית. תתבקשו להציג מסמך המעיד על קבלה למוסד לימודים, וכן אישורים על מצב רפואי, ביטוח רפואי פרטי וחסכונות מהם תתפרנסו במהלך תקופת השהות. הויזה תאפשר לכם לעבוד כ-20 שעות בחודש, או 40 שעות בחודשי החופשה.
מהו תהליך הוצאת הויזה?
בעת בקשת לויזת עבודה יש להציג את המסמכים הבאים:
- דרכון בתוקף לכל תקופת השהות העתידית + שלושה חודשים אחריה.
- ביטוח רפואי התקף לכל תקופת השהות.
- העתק תעודת מידע פלילי של המבקש.
- חוזה עבודה חתום עם מעסיק מקומי.
ויזת העבודה תקפה לשנתיים וניתן להאריך את תוקפה בעת הצורך. כמו כן, במהלך 30 הימים הראשונים לשהות על המבקש לדאוג למלא טופס היתר שהייה ביוון בשפה היוונית ולהגישו ברשות המקומית או בתחנת המשטרה המקומית בתוספת המסמכים הבאים:
- אשרת עבודה.
- דרכון בתוקף.
- 2 תמונת פספורט עדכניות.
- אישור מצב רפואי.
- הוכחת כתובת מגורים מקומית.
- הוכחה כי המבקש מסוגל לפרנס את עצמו לכל תקופת השהות.
אם אתם מעוניינים בויזת זהב או ויזת נווד דיגיטלי, מומלץ לעשות את ההליך בליווי איש מקצוע, ולברר מול השגרירות היוונית מהם המסמכים אותם תידרשו להציג. הדרישות משתנות מאדם לאדם. למידע נוסף:
שגרירות יוון בישראל, כתובת: רחוב דניאל פריש 3, תל אביב
טלפון: 03-6953060
מייל: gremb.tlv@mfa.gr
שעות פתיחה: ב’-ו’ בין 10:00-14:00.
אתר: https://www.mfa.gr/missionsabroad/en/israel-en
ביטוח רפואי ביוון
שירותי הבריאות ביוון מתחלקים למערכת בריאות ציבורית (ESY), הממומנת על ידי דמי ביטוח בריאות אותם משלמים אזרחי ותושבי יוון לביטוח הלאומי, ושירותי בריאות פרטיים. מערכת הבריאות הציבורית ביוון סבלה במהלך השנים מבעיות שונות, כמו למשל תורים ארוכים לבדיקות רפואיות ולמומחים מקצועיים ואיכות נמוכה של שירותים באשפוז הציבורי, ובשל כך רבים מתושבי יוון בחרו להשתמש בשירותי בריאות פרטיים ולקבל החזרים. בשנת 2010 חלה רפורמה מקיפה במערכת הבריאות הציבורית היוונית, במטרה לשפר את יעילות המערכת. הרפורמה כללה הגבלה ופיקוח על מחירי תרופות, הפחתת ההחזרים על שימוש בשירותי רפואה פרטיים והגבלות תקציביות. עם זאת, כ-15 אחוז מתושבי יוון מחזיקים גם כיום בביטוח בריאות פרטי.
מי שמשלם עבור ביטוח לאומי יוכל להשתמש בשירותי הבריאות הציבוריים, לקבל שירות מרופאי משפחה, לבקר רופאים מומחים ולקבל טיפול בבתי החולים.
עם זאת, ישראלים רבים ברילוקיישן בוחרים בביטוח בריאות פרטי. גם בשל מגבלות השפה וגם בשל היכולת לבחור בספקים רפואיים פרטיים עם זמינות טובה יותר, מרכזי רפואה בינלאומיים וכיסוי נרחב. פספורטכארד רילוקיישן מציעה למבוטחיה שירות לקוחות נוח בשפה העברית, מאפשרת קבלת טיפול רפואי מידי בעת הצורך, כולל בדיקות בבתי חולים, ייעוץ טלפוני מרופאים דוברי עברית בכל שעות היממה ומכיסוי ביטוחי מלא בעת ביקורים בישראל.
החיים ביוון
יוון מציעה חיים רגועים ושלווים, בעיקר עבור מי שנהנה מקרבה לטבע ותרבות ים תיכונית. הנה כמה דברים שחשוב לדעת לפני שמתחילים לתכנן את הרילוקיישן.
מיסוי ועלויות מחייה ביוון
אמנם ההכנסה מעבודה ביוון אינה גבוהה כמו במדינות אירופאיות אחרות, אבל הוצאות המחייה ביוון נחשבות מהנמוכות באירופה. החשבונות ביוון נמוכים מאשר בישראל, הקניות בסופר זולות יותר, הדלק זול יותר ולמעשה אפשר לומר כי ההוצאה החודשית של משפחה ביוון יכולה להסתכם בכחצי מההוצאה בישראל – ואפילו פחות. מעבר לכך, הנדל”ן זול, ומחירי השכירות נוחים.
פתיחת חשבון ביוון
יוון היא חלק מהאיחוד האירופי, מה שמעניק לכם את הזכות לפתוח חשבון בכל מדינה באיחוד. מומלץ לבחור באחד הבנקים הדיגיטליים, כמו revolut או N26, אשר מעניקים שירות באנגלית ללא צורך להגיע לסניף פיזי. כדי לפתוח את החשבון תצטרכו הוכחת כתובת באירופה.
תחבורה ציבורית ביוון
ביוון יש תחבורה ציבורית מתקדמת בערים הגדולות, כולל רכבות תחתיות ואוטובוסים. העלויות כמובן נמוכות. לעומת זאת, אם אתם מתכננים לגור באיזור כפרי או באיים, חובה להחזיק רכב.
התרבות ביוון
יוון מתאפיינת בתרבות ים תיכונית חמה, אוכל מצויין ואווירה רגועה. ניתן להגיד שהאוכלוסייה מסורתית למדי, ויש הרבה נוצרים דתיים. בגלל שבערים הגדולות יש הרבה רילוקיישניסטים, תוכלו למצוא גם אירועי תרבות מגוונים יותר של קהילות המהגרים השונות.
מזג האוויר ביוון
מזג האווויר היווני דומה לזה הישראלי: חם מאוד בקיץ, וקריר בחורף. כשמתרחקים ממישור החוף לכיוון מרכז המדינה ניתן למצוא איזורים קרים יותר, שבחלקם אף הופכים למושלגים בחודשים הקרים של השנה.
יתרונות וחסרונות ביוון למהגרים
לרילוקיישן ליוון יש יתרונות רבים עבורנו הישראלים, והעיקרי שבהם הוא הקרבה הגדולה לבית. עלויות הטיסה מישראל ליוון הן נמוכות ויש קו טיסות תדיר בין המדינות, כך שקל מאוד לקפוץ ולבקר את המשפחה והחברים בעת הצורך או סתם ככה כשמרגישים געגוע. יתרונות נוספים הם קצב החיים השלו והמנטליות הים תיכונית שדומה למה שאנו מכירים בישראל וגורמת לנו להרגיש כמעט כמו בבית.
יחד עם זאת, אחד הקשיים העיקריים הצפויים בעת מעבר ליוון הוא התמודדות עם השפה המקומית. השפה היוונית אינה קלה ללימוד, אך כדאי בכל זאת להשקיע באתגר ולנסות לשלוט בה לפחות ברמה בסיסית על מנת להצליח להשתלב בחברה, בבירוקרטיה המקומית ובחיי היומיום.
ישראלים ביוון
ביוון יש קהילה ישראלית הולכת וגדלה, שנמצאת ברובה באתונה. ניתן למצוא קהילות ישראליות קטנות גם בסלוניקי ובאיים.
הקהילה היהודית באתונה מציעה מדי פעם שיעורי יוונית אונליין לילדים ולמבוגרים. פרטים נוספים אפשר לברר במייל: pmo@athjcom.gr.
איפה לגור ביוון?
מחיר ממוצע לשכירות – 3 חד’ | מחיר ממוצע לרכישת דירה | קהילה ישראלית\יהודית | איכות מערכת החינוך | רמת הביטחון | מאפיינים נוספים | |
אתונה | 600-1000 יורו | 100-300 אלף יורו | קהילות ישראליות ויהודיות גדולות | מערכת חינוך פרטית טובה | רמת ביטחון בינונית | עיר הבירה – סביבה קוסמופוליטית עם הרבה תושבים זרים |
סלוניקי | 500-800 יורו לחודש | 80-250 אלף יורו | קהילות ישראליות ויהודיות בינוניות | מערכת חינוך פרטית טובה אך מצומצמת | רמת ביטחון בינונית | עלות מחיה נמוכה |
קורפו | 400-700 יורו לחודש | 80-250 אלף יורו | מעט ישראלים, ללא יהודים שאינם ישראלים | כמעט ללא היצע של מוסדות חינוך | רמת ביטחון גבוהה | |
רודוס | 400-700 יורו לחודש | 100-300 אלף יורו | מעט ישראלים, ללא יהודים שאינם ישראלים | היצע נמוך של בתי ספר בינלאומיים | רמת ביטחון גבוהה |
רילוקיישן עם המשפחה ביוון
אחד האתגרים העיקריים ברילוקיישן משפחתי ליוון הוא התמודדות עם מכשול השפה ועם התאקלמות הילדים במוסדות החינוך המקומיים. על מנת להתכונן טוב יותר לקראת המעבר המשפחתי ליוון, אפשר לנסות ולהתחבר למשפחות ישראליות אחרות באזור המגורים העתידי. אחת הדרכים לעשות זאת היא להיכנס לקבוצות רלוונטיות ברשתות החברתיות, כמו למשל: ישראלים ביוון, ו-ישראלים באתונה ויוון, שם תוכלו להכיר ישראלים אחרים שמתגוררים ביוון, להתייעץ עימם בנושאים שונים ולקבל המלצות.
אנחנו ממליצים לכם לעשות הכנה מוקדמת במידה ואתם מתכננים רילוקיישן ליוון. ישנם הרבה דברים שניתן לסגור בארץ מראש ולהקל על המעבר שגם ככה יכול להיות מסובך, ביניהם: עבודה, לימודים, בתי ספר לילדים וכמובן הביטוח של פספורטכארד רילוקיישן שישרה עליכם תחושה של רוגע מהרגע הראשון.
מערכת החינוך ביוון
- איכות מערכת החינוך ביוון: מערכת החינוך הפרטית ביוון הינה ברמה גבוהה, המערכת הפרטית ברמה סבירה אך לא בנויה כדי לקלוט ילדים שאינם דוברי יוונית.
- השפה שלומדים בה ביוון: רוב המשפחות שיוצאות לרילוקיישן ביוון בוחרות בבתי ספר בינלאומיים, בהם מתקיימים הלימודים בשפה האנגלית ותמהיל אוכלוסיית התלמידים הוא מגוון ומורכב מילדים זרים ממדינות שונות.
- מסגרות חינוך בינלאומיות ביוון: יש מגוון בתי ספר פרטיים בינלאומיים (רובם באזור אתונה), בהם בתי ספר בריטיים ואמריקאים.
- מסגרות חינוך יהודיות ביוון: קיים בית ספר יהודי באתונה, אולם שפת הלימוד בו היא יוונית.
- כמה זמן מראש צריך לחפש מקום במסגרות החינוכיות ביוון: מומלץ ליצור קשר עם בית הספר בשלב כמה שיותר מוקדם.
- עלויות ההרשמה למסגרות החינוכיות ביוון: בין 7,000 ל-13,000 אירו לשנה.
- כיצד להירשם למסגרות החינוכיות ביוון: לחצו כאן לחיפוש בית ספר בינלאומי ביוון.
לימודים אקדמאיים ביוון
לימודים ביוון יתקיימו לרוב בשפה היוונית. יוצאים מן הכלל הם לימודים לתואר שני או דוקטורט בתחומים כמו מנהל עסקים, הנדסה, מדעים, ועוד. אם אתם מעוניינים להשיג ויזת סטודנט, ואינכם בעלי תואר ראשון בתחומים אלו, תוכלו לגשת ללימודי יוונית בסיסיים באחת האוניברסיטאות וכך ליהנות מרכישת שפה מרתקת וכן מחיים סטודנטיאליים מקומיים.
*חברת פספורטכארד רילוקיישן עושה את מירב המאמצים כדי להציג מידע מדויק ועדכני, אולם ייתכנו שגיאות ו/או אי דיוקים. יודגש כי המידע הינו בגדר כלי עזר בלבד ואינו מהווה המלצה
כלשהי לצורך קבלת החלטות. האחריות הינה על עושה השימוש במידע בלבד. החברה לא
תישא באחריות כלשהי בגין הפסד/נזק העשויים להיגרם כתוצאה משימוש במידע זה.