עבודה בסינגפור
סינגפור מככבת באופן קבוע בצמרת מדד "קלות עשיית העסקים" של הבנק העולמי (Ease of doing business index): בין 2016-2006 סינגפור דורגה ראשונה ואילו בארבע השנים האחרונות היא מדורגת במקום השני, אחרי ניו-זילנד. ישראל אגב, הגיעה ב-2020 למקום ה-35 בלבד (מתוך 190 מדינות). סינגפור היא גם בית לקרוב ל-40,000 חברות רב-לאומיות, כשבין השאר תורמת לכך העובדה שחברות הרשומות בסינגפור, לא צריכות לשלם מס על רווחים שהופקו מחוץ לסינגפור. רילוקיישן לסינגפור אולי נחשב לפשוט, עדיין ישנם מספר דברים שחשוב לדאוג להם לפני המעבר כמו הוצאת ויזה, רכישת ביטוח בריאות ועוד. כמובן, רצוי לקרוא על מיסוי ברילוקיישן לפני המעבר, על מנת להבין את הגורמים המשפיעים על המיסוי שלכם בעת המעבר.
אמנם משבר הקורונה השפיע לרעה על שוק העבודה המקומי, אך עדיין ישנם תחומים הצמאים לעובדים כמו בריאות, חינוך, בנקאות וכספים, אבטחה ועוד. לקבלת מידע על הזדמנויות בשוק העבודה של סינגפור, ניתן לבקר באתר הסוכנות הממשלתית האחראית על שוק העבודה, בלינק הזה. כמו כן ניתן ליצור קשר עם סוכנויות ההשמה המומלצות הבאות, הפועלות בשוק המקומי:
- Randstad
- Manpower
- Phoenix Recruitment Pte LTD
- Science International Pte LTD
- Garner International
- Frazer Jones
- DP Search
בין אם המטרה היא להגיע לסינגפור כדי להקים עסק או חברה ובין אם המטרה היא לעבוד כשכירים, חשוב להבין ראשית אילו ויזות יאפשרו לנו לעבוד בצורה חוקית בסינגפור ומה הם התנאים לקבלת הוויזות השונות כששוקלים לעשות רילוקיישן לסינגפור.
ויזות (אשרת שהייה, ויזת עבודה, ויזת סטודנט)
על מידת הפתיחות של סינגפור לעובדים זרים, ניתן ללמוד ממבחר סוגי הוויזות הרחב, המאפשר למגוון עובדים להתפרנס באופן חוקי לחלוטין בסינגפור. להלן הסבר קצר על הוויזות השונות:
Professionals
לאנשי מקצוע הנחשבים למומחים בתחומם, מוצעים שלושה סוגים של ויזות המאפשרות לעבוד בסינגפור:
- Employment Pass – ויזה המיועדת עבור בעלי מקצוע בדרג ניהולי העומדים בתנאים מחמירים כמו השכלה נאותה וניסיון מקצועי נרחב, שעתידים להשתכר לכל הפחות 4,500 דולר סינגפורי בחודש.
- EntrePass – ויזה המיועדת עבור אזרחים זרים המעוניינים להקים עסק בסינגפור. גם במקרה הזה, בדומה לכל סוגי הוויזות, על מגיש הבקשה להוכיח שהוא עומד בשלל תנאים כמו ניסיון בתחום הניהול, הישגים יוצאי דופן בתחום העיסוק ועוד. יש רק לציין כי ישנם עסקים שלא ניתן לקבל עבורם את האישור ובכלל זה עסקים כמו בתי קפה, מועדונים, סוכנויות השמה, מכוני עיסוי ועוד.
- Personalized Employment Pass – ויזה המיועדת עבור בעלי משרות בכירות ללא אשרת עבודה, שמרוויחים לפחות 18,000 דולר סינגפורי בחודש ובעלי ויזת Employment Pass המשתכרים יותר מ-12,000 דולר סינגפורי בחודש. סוג זה של ויזה ניתן למשך שלוש שנים לכל היותר ומעניק גמישות רבה יותר בהשוואה ל-Employment Pass. בין השאר בעלי ויזת Personalized Employment Pass יכולים להישאר חצי שנה בסינגפור ללא עבודה וליהנות מגמישות רבה בכל הקשור להחלפת עבודות ומעבר בין מעסיקים.
Trainees and students
סינגפור מסבירה פנים גם למתלמדים וסטודנטים המעוניינים להתפרנס בסינגפור לתקופות קצרות או ארוכות. בעלי מקצוע שעתידים לעבור הכשרה מעשית בסינגפור ולהרוויח לפחות 3,000 דולר סינגפורי בחודש, רשאים להגיש בקשה לוויזת Training Employment Pass ואילו סטודנטים או בוגרים של מסלול אקדמי בטווח הגילאים 25-18, המעוניינים לעבוד בסינגפור במשך שישה חודשים לכל היותר, יכולים להגיש בקשה ל-Work Holiday Pass.
Skilled and semi-skilled workers
סינגפור מציעה בנוסף שורה ארוכה של ויזות המיועדות עבור עובדים מיומנים ועובדים מיומנים למחצה. כך לדוגמה, S Pass מיועד עבור עובדים מיומנים בדרג הבינוני שמרוויחים לפחות 2,500 דולר סינגפורי בחודש, Work permit for foreign workers היא ויזה השמורה לעובדים מיומנים למחצה העוסקים בתחומים ספציפיים כמו ענף הבנייה או הייצור ואילו Work Permit for performing artiste היא ויזה המיועדת עבור אמני במה.
לכל אחת ואחת מהוויזות ישנם תנאים ספציפיים וקהל יעד משלה, כשהמידע העדכני ביותר בנוגע לדרישות, לתנאים, לפריבילגיות שמעניקות הוויזות השונות וכיו"ב, מופיע באתר של שר העבודה הסינגפורי, בלינק הזה (ניתן למצוא באתר את כל המידע האמין ביותר על כל סוגי הוויזות שמאפשרות לעבוד באופן חוקי בסינגפור).
ביטוח רפואי לרילוקיישן בסינגפור
בשני העשורים האחרונים, מערכת הבריאות של סינגפור ממוקמת באופן קבוע ברשימת מערכות הבריאות הטובות ביותר בעולם, כשלא אחת מערכת הבריאות המקומית מדורגת במקום הראשון. כמו כן ממשלת סינגפור מפעילה מספר תכניות ביטוח רפואי המעניקות רמות סבסוד שונות, כשבנוסף כל אזרח מחויב להפריש אחוז מסוים מהמשכורת שלו עבור חיסכון המיועד לכיסוי הוצאות רפואיות (Medisave).
עם זאת, ישראלים המעוניינים לעשות מעבר לסינגפור, צריכים לדאוג לעצמם לביטוח בריאות פרטי, כשיש להדגיש שמדובר באחד הנושאים החשובים ביותר בתהליך הרילוקיישן. נושא הביטוח הרפואי חייב לפיכך להיכנס לתמונה כבר בשלב המשא ומתן על התנאים של חוזה העבודה מול המעסיק הפוטנציאלי. בין השאר יש לוודא שכל בני המשפחה ייהנו מביטוח רפואי, שהכיסוי שמעניקה הפוליסה רלוונטי לעלויות שמקובלות בסינגפור ובנוסף שתנאי הפוליסה רלוונטיים לצרכים הרפואיים של המבוטחים.
יש להיות ערים לכך ששירותי הבריאות אמנם נחשבים לטובים במיוחד בהשוואה לרוב מדינות העולם, אך באותה נשימה ניתן לומר שהם גם יקרים מאוד. אשפוז של לילה אחד בלבד בבית חולים מקומי, עשוי לגרור הוצאה של למעלה מ-1,000 דולר ולכן גם בעיות רפואיות קלות מאוד עשויות להוביל להוצאות כבדות במיוחד. לאור כל זה, ביטוח הבריאות הוא נושא שאין להקל בו ראש ושיש לדאוג לו כמה שיותר מוקדם לפני המעבר.
החיים בסינגפור
מגורים בסינגפור
מציאת דירה צריכה לזכות למיקום גבוה ככול האפשר בסולם סדר העדיפויות כשמתחילים לתכנן רילוקיישן או הגירה לסינגפור. סינגפור מחולקת למספר מחוזות, כשמן הסתם מסגרת התקציב היא השיקול המרכזי בבואנו לבחור אזור מגורים. עם זאת, חשוב בנוסף לקחת בחשבון שיקולים נוספים כמו המרחק ממקום העבודה ובתי הספר של הילדים, אופי האזור מבחינת איכות החיים והרכב האוכלוסייה ועוד.
אלו שמעוניינים לגור הרחק מההמולה, יוכלו למצוא את פיסת גן העדן שלהם בחוף המזרחי (District 15 ו-District 16) וליהנות מגישה נוחה לבתי ספר בינ"ל, מגרשי גולף וטניס ופארק מודרני ורחב ידיים. חובבי היוקרה שהפרוטה בכיסם, מוזמנים להתעניין בנוגע למגורים ב-Orchard Road (District 9) ומי שחייב לגור במרכז של המרכז, ימצא את מבוקשו ב-Tanjong Pager (District 2).
שכר הדירה הממוצע עבור דירה בת שלושה חדרים במרכז סינגפור עומד על 5,431 דולר סינגפורי (הטווח נע בין 8,500-3,700 דולר סינגפורי) אך ככול שמתרחקים מהמרכז, המחירים הופכים לנוחים יותר. דירה בת שלושה חדרים מחוץ למרכז, עולה בממוצע 3,208 דולר פורטוגלי בלבד (הטווח נע בין 5,000-2,400 דולר פורטוגלי).
חשוב לציין שבסינגפור ישנה קהילה יהודית קטנה אך פעילה מגובשת ובהחלט מומלץ ליצור איתה קשר אפילו לפני המעבר, על מנת לקבל סיוע, מידע ועדכונים על הפעילויות שמתקיימות בה באופן קבוע. לאתר הבית של הקהילה היהודית בסינגפור, יש לגלוש ללינק הזה. כמו כן בסינגפור ישנה קהילה יהודית רפורמית (פרוגרסיבית), שניתן ליצור איתה קשר בלינק הזה ואפילו בית ספר בינלאומי עם אוריינטציה יהודית, שמאפשר למשפחות עם ילדים, ליהנות מנחיתה רכה במיוחד בסינגפור. לפרטים נוספים על בית הספר, יש לגלוש ללינק הזה.
לימודים בסינגפור
לא רק מערכת הבריאות של סינגפור נחשבת לאחת המובילות בעולם, אלא גם מערכת החינוך. חשוב להדגיש שבסינגפור מתייחסים להוראה כאל מקצוע מכובד ושמורים בסינגפור יכולים להרוויח הרבה יותר ממורים בישראל ומתוגמלים בין השאר בהתבסס על הביצועים שלהם. לכן אין זה פלא שהתלמידים בסינגפור מדורגים בקביעות במקומות הראשונים במבחני PISA הנערכים אחת לשלוש שנים, הרחק מהתלמידים שלומדים במערכת החינוך הישראלית.
משפחות של ישראלים לפני רילוקיישן לסינגפור לרוב נותנות עדיפות ללימודים בבתי ספר בינלאומיים, כשבין השאר מדובר ב-OFS (Overseas Family School) שלומדים בו אלפי תלמידים מעשרות ארצות שונות, UWC (United World College), הנחשב לבית הספר הבינלאומי המוביל בסינגפור (ובהתאם גם שכר הלימוד בו גבוה בכ-20% בהשוואה ל-OFS למשל) ו-SOTA (School of the Arts), התיכון לאמנויות שכחמישית מהתלמידים בו הם ילדים של עובדים זרים.
שכר הלימוד השנתי בסינגפור אינו נמוך במיוחד, כשהעלות הולכת וגדלה ככול שמדובר בכיתה גבוהה יותר. שכר הלימוד החודשי הממוצע בבתי הספר היסודיים עבור ילדים של עובדים ישראלים, עמד ב-2020 על 750 דולר סינגפורי ועבור לימודים תיכוניים, נגבו בממוצע 1,400 דולר סינגפורי מדי חודש.
רילוקיישן משפחתי לסינגפור
סינגפור היא מדינה שונה מאוד באופייה מישראל ולכן מעבר לרשימת הסידורים כמו מציאת דירה, רישום למערכת החינוך, רכישת פוליסת ביטוח בריאות וכיו"ב, מומלץ ביותר להכין שיעורי בית וללמוד על מנהגי המקום ועל ההבדלים המשמעותיים בין ישראל לסינגפור. כך לדוגמה, בסינגפור חל איסור ללעוס מסטיקים ובנוסף יריקה ברחוב הוצאה מחוץ לחוק זה מכבר והפכה לעבירה שעשויה לגרור קנס של 1,000 דולר סינגפורי. כך גם חל איסור מוחלט על עישון סיגריות במרחב הציבורי והימנעות מהדחת המים בשירותים ציבוריים, היא עבירה נוספת, שהעונש שלה עומד על 150 דולר סינגפורי.
לבירור לגבי ביטוח רפואי ברילוקיישן, מוזמנים להיכנס לכאן.