אם בעבר צ’כיה נחשבה בעיני הישראלים בעיקר ליעד תיירותי מבוקש וזול, כיום צ’כיה נחשבת לבחירה מובילה לא רק לחופשות אלא גם בקרב ישראלים המעוניינים להעתיק את מגוריהם לחו”ל. במאמר הבא ננסה לתת את כל המידע אודות החיים בצ’כיה, אפשרויות התעסוקה, שוק העבודה וכמובן האתגרים הצפויים לצד היתרונות הגדולים.

נוף קרומלוב, צ'כיה

עבודה בצ'כיה

בשנים האחרונות יש יותר ויותר הזדמנויות עבודה לישראלים הבוחרים לחיות בצ’כיה, כיוון שחברות בינלאומיות רבות פותחות בה סניפים אסטרטגיים שמרכזים את כל הפעילות האירופית שלהן ומחפשות אחר עובדים דוברי אנגלית. תחומי התעסוקה בהם אפשר למצוא עבודה הם מגוונים וכוללים: הנהלת חשבונות ופיננסים, בדיקות תוכנה, שירות לקוחות וטלמרקטינג, מחשבים וטכנולוגית מידע, שיווק, תיירות ועוד. חשוב לדעת, כי המנטליות במקומות עבודה בצ’כיה היא קפדנית מאוד, איחורים לא מתקבלים בברכה ומערכת היחסים בין המעסיק לעובדים היא בעלת גבולות ברורים.

אחד המכשולים העיקריים בצ’כיה היא השפה, בעיקר כשמדובר בעבודה בחברות מקומיות בהן רוב העובדים דוברים צ’כית (בחברות בינלאומיות סביר שיש דוברי אנגלית רבים). לכן, מומלץ בטרם הנסיעה ללמוד את השפה, לפחות באופן בסיסי על מנת שיהיה ניתן להשתלב בקלות. כדאי גם לדעת, כי גובה המשכורות בצ’כיה הוא מעט נמוך מאשר בישראל, אך עם זאת יוקר המחייה משמעותית פחות יקר.

  • שכר מינימום בצ'כיה: 112.5 קרונה צ'כית לשעה (ארבע וחצי יורו)
  • שכר ממוצע בצ'כיה: 43,967 קרונה צ'כית
  • מספר מהגרים במדינה: 1,065,740 (נכון ל-2023)

מקצועות נדרשים בצ'כיה

  • פיתוח תוכנה: בצ'כיה יש תעשיית הייטק צומחת, במיוחד בערים פראג וברנו. מפתחים בשפות כמו Python, Java ו-C++ יוכלו למצוא עבודה בחברות גדולות וגם בסטארט אפים.
  • אנליסטים: חברות רבות מחפשות אנשי מקצוע שיכולים לנתח מערכי נתונים מורכבים ולספק תובנות מעשיות ברמה גבוהה.
  • מהנדסי מכונות: תעשיית הייצור בצ'כיה חזקה, במיוחד במגזרי הרכב והמכונות. 
  • רופאים ואחיות: מערכת הבריאות הצ'כית מתמודדת עם מחסור בצוות רפואי, במיוחד באזורים כפריים.
  • מנהלי לוגיסטיקה: צ'כיה היא מרכז לוגיסטי מרכזי באירופה, ויש ביקוש גבוה לעוסקים בתחום.

איך למצוא עבודה בצ'כיה?

  • לחפש באתרי אינטרנט של חברות בינלאומיות שיש להן שלוחה בצ’כיה האם ישנן משרות רלוונטיות פנויות.
  • ליצור קשר דרך לינקדאין עם חברות בינלאומיות שיש להן סניפים בצ’כיה או עם האד האנטרס בתחום העיסוק שלכם ולנסות להציע את עצמכם.
  • אפשר לחפש משרות רלוונטיות באתרי אינטרנט לחיפוש עבודה בצ’כיה, כמו: Expats.cz/jobs, Job.cz, Praguepost.com, Tip-prace.cz.
  • ניתן להצטרף לקבוצות פייסבוק של ישראלים בצ’כיה, למשל: ישראלים בצ’כיה  ופראג שלנו, דרכן ניתן לנסות דרך חברי הקבוצה להגיע למשרות רלוונטיות או ליצור קשרים עם מקומיים.

ויזות בצ'כיה

על מנת להתגורר ולעבוד או ללמוד בצ’כיה יש צורך באשרת שהייה קבועה (Long term resident), אותה ניתן לקבל בתנאים מסוימים בשגרירות צ’כיה. 

  • ישראלים בעלי דרכון אירופאי: זכאים לעבוד וללמוד בצ’כיה בשל היותם אזרחי האיחוד האירופי. 
  • ישראלים שאינם בעלי דרכון אירופאי: יכולים לשהות בצ’כיה עד 90 יום.

ויזת עבודה בצ'כיה

לצ’כיה יש מספר סוגי ויזות המאפשרות שהייה קבועה ואפשרות לעבוד באופן חוקי. 

  • ויזת עבודה לשכירים 
    על מנת לקבל ויזת עבודה לצ’כיה יש לפנות לשגרירות צ’כיה, להגיש את המסמכים הנדרשים ולקבוע ראיון. יש לספק מסמך המאשר את סיבת השהות בצ’כיה (למשל: חוזה עבודה חתום, או הזמנה ממעסיק מקומי שמאושרת על ידי משרד העבודה של צ’כיה ועליה מצוינת מטרת ההגעה לצ’כיה), מסמכים המוכיחים כי למועמד יש כשירות מקצועית לתפקיד (בעיקר תעודות השכלה), מידע על מצב החשבון של המועמד, אישור על קיום מקום מגורים בצ'כיה וכו'. 
  • ויזת משקיעים/עצמאי (ויזת זהב)
    אדם המעוניין להשקיע בעסק בצ’כיה יכול לקבל היתר שהייה לזמן ארוך, כולל בני משפחתו. לאחר 5 שנים של שהייה בצ’כיה יש אפשרות להגיש בקשה לשהייה קבועה. על מנת לקבל ויזת משקיעים יש לעמוד במספר תנאים, ביניהם סכום ההשקעה הנדרש עומד על מינימום של 75,000,000 קרונות צ’כיות, הוכחה כי העסק העתידי תומך בכלכלת צ’כיה והגשה של תוכנית עסקית רלוונטית. על המשקיע לייצר לפחות 20 משרות במשרה מלאה (עבור אזרחי האיחוד האירופי) ולהשאיר אותן פועלות לפחות למשך תקופת אשרת ההשקעה.
  • ויזת סטודנט בצ'כיה
    ויזה זו תקפה לשנה וניתן להאריכה בהתאם לאורך מסלול הלימודים. המחזיקים בוויזת סטודנט יכולים לעבוד בצ’כיה עד 20 שעות בשבוע. כדי להנפיק את הויזה תצטרכו מסמכים נלווים רלוונטיים כמו אישור מטעם האוניברסיטה על הקבלה ללימודים, אישור על הסדרת מגורים (בדרך כלל אישור מהמעונות או חוזה שכירות), וכן אישור מהבנק על מצב החשבון של המועמד – עליו להיות בעל אמצעים מספקים לשהייה של שנה (כיום מדובר על 81,400 קרונות צ’כיות). 

מהו תהליך הוצאת הויזה לצ'כיה?

הוצאת ויזה לצ'כיה מתבצעת דרך השגרירות בישראל. יש להגיע עם כל המסמכים הרלוונטיים לויזה אליה אתם ניגשים, כמו גם מסמכים כלליים: דרכון עם שני דפים ריקים, שתוקפו הוא לכל תקופת השהייה + שלושה חודשים נוספים, טופס בקשה מקוון בצ’כית ובאנגלית, תעודת יושר ממשטרת ישראל, מתורגמת על ידי מתרגם מוסמך, אישור על קיום ביטוח בריאות בתוקף, וכו'. 

ביטוח רפואי בצ'כיה

ביטוח בריאות בצ’כיה הינו חובה לכל אזרחי צ’כיה וגם למהגרים וזרים שאינם אזרחי האיחוד האירופי.

מערכת הבריאות הצ’כית נחשבת לאחת הטובות באיחוד האירופי ומורכבת ממערכת בריאות ציבורית וממערכת בריאות פרטית. ביטוח הבריאות הציבורי פתוח לכולם, כולל מהגרים וזרים, אך רבים בוחרים לשדרג את הכיסוי הרפואי על מנת לוודא שבמידת הצורך, יקבלו את הטיפול הטוב ביותר עבורם. 

החסרונות העיקריים ברפואה הציבורית הצ’כית הם: מכשול השפה – קשה מאוד למצוא רופא משפחה דובר אנגלית, וגם בבתי החולים הציבוריים רוב הצוות הרפואי דובר צ’כית; בעיית זמינות תורים בעיקר ברפואה מקצועית – בדומה לעומסים שאנו מכירים ממערכת הבריאות בישראל.

מסיבות אלו ואחרות, עובדים רבים ברילוקיישן בוחרים בביטוח פרטי מלא המותאם לצרכיהם ומאפשר להם שירותים זמינים, ברמה גבוהה אשר ניתן בשפה האנגלית.
ביטוח הבריאות של פספורטכארד רילוקיישן, נבנה במיוחד לאנשים הנמצאים ברילוקיישן, מתאים מאוד למטרה זו ומאפשר לא רק כיסוי רפואי מקיף ואיכותי, אלא גם שירות לקוחות בשפה העברית ומענה מחדר רופאים דוברי עברית 24/7 וכן כיסוי ביטוחי מלא בעת ביקורים בישראל.


כמו כן, במידה ואתם סטודנטים בצ'כיה – פספורטכארד מציעה אופציה גם לביטוח סטודנטים, שיספק לכם שקט נפשי לכל תקופת הלימודים עם ביטוח מתחדש שנתי מיומו הראשון ועד האחרון של התואר.

חווות מורביה, צ'כיה

החיים בצ'כיה

מבחינת מגורים, אפשר לומר כי רוב אוכלוסיית המהגרים בצ’כיה מתגוררת בפראג. לכן, אם נשלחתם מטעם מקום העבודה לרילוקיישן בצ’כיה, סיכוי גדול שמשרדי החברה ממוקמים באזור פראג ולכן מקום המגורים שלכם יהיה קרוב לעיר או בתוך העיר עצמה.

צ’כיה היא גם אחת המדינות היפות באירופה, מה שמבטיח שמחוץ לשעות העבודה תוכלו לנצל את שעות הפנאי לטיולים נפלאים ולזמן איכות נפלא עם בני המשפחה.

מיסוי ועלויות מחייה בצ'כיה

המחייה בצ’כיה היא מאוד נוחה וזולה, בעיקר אם משווים אותה לישראל. ההוצאות שוטפות וכן ההוצאות בשעות הפנאי, למשל שכר דירה, מזון, בילויים וביגוד, זולות באופן משמעותי מהעלויות בישראל. מס ההכנסה נע בדרך כלל בין 15 ל-23 אחוז, בהתאם לגובה ההכנסה.

פתיחת חשבון בנק בצ'כיה

צ'כיה היא מדינה אירופאית, ולכן ניתן לפתוח חשבון בכל בנק אירופאי אינטרנטי, כמו Revolut או N26. אם בכל זאת תבחרו לפתוח חשבון בבנק צ'כי, כדאי לדעת שהפופולרי ביותר הוא Česká Spořitelna. 

תחבורה ציבורית בצ'כיה

צ'כיה נהנית מתחבורה ציבורית נוחה, זולה ומדוייקת, במיוחד בערים הגדולות. בתוך העיר יש רכבות חשמליות, אוטובוסים ומטרו, ובין הערים יש רכבות ואוטובוסים. 

התרבות בצ'כיה

אחד מקשיי הקליטה הצפויים לישראלים בצ’כיה הם לנוכח הבדלי המנטליות ופערי התרבויות. הצ’כים מאוד פדנטיים ומקפידים על דיוק והגעה בזמן, שונה מאוד מכל מה שאנו מכירים מישראל. כמו כן, הם מאוד קנאים לפרטיותם ואורח החיים הוא בעל קצב שונה ושלוו הרבה יותר מישראל. 

מזג האוויר בצ'כיה

בצ'כיה יש מזג אוויר אשר משתנה במידה ניכרת בית העונות, עם חורפים מושלגים שיכולים להגיע עד מינוס 10 מעלות וקיץ שמטפס עד 30 מעלות. העונות הנעימות ביותר הן הסתיו והאביב. 

יתרונות וחסרונות למהגרים בצ'כיה 

עם שיעור פשיעה נמוך מאוד, שירותי בריאות טובים, חיי תרבות ענפים, יוקר מחייה נמוך, התחשבות רבה בסביבה, תושבים מסבירי פנים וכמובן נופים מרהיבים – לא פלא שצ’כיה נחשבת ליעד אטרקטיבי לרילוקיישן והגירה. 

עם זאת, כמו בכל רילוקיישן יש גם קשיים ומהמורות – אחד עיקרי הוא מכשול השפה. בצ’כיה מדברים צ’כית, שפה סלבית מערבית ומורכבת שלא לכולם קל ללמוד. דוברי רוסית יסתדרו טוב יותר עם השפה הצ’כית מאשר דוברי עברית (כמו כן, צ’כים רבים הם דוברי רוסית). אם אתם מתכננים לעבור לגור בצ’כיה, כדאי עוד בטרם ההגעה ללמוד את השפה ברמה בסיסית, כדי שתוכלו להסתדר בנבכי הבירוקרטיה המקומית, במקומות עבודה ובחיי היומיום. 

ישראלים בצ'כיה

בפראג יש קהילה ישראלית קטנה אך צומחת. רוב הישראלים הם סטודנטים, אך יש גם כאלה שמצאו את מקומם בצ'כיה באופן קבוע. הקהילה הישראלית הינה פעילה למדי, ומפעם לפעם מתקיימים אירועים חברתיים. 

איפה לגור בצ'כיה?

מחיר ממוצע לשכירות לחודש (2 חד')מחיר ממוצע לרכישת דירה (2 חד')קהילה יהודית/ ישראליתרמת ביטחון אישיאיכות מערכת החינוךמאפיינים נוספים
פראג 45K קרונה צ'כית9 מיליון קרונה צ'כית קהילה יהודית גדולהגבוהה גבוההעיר בירה גדולה, יפה ותוססת
ברנו32K קרונה צ'כית6.5 מיליון קרונה צ'כית קהילה יהודית קטנה אך פעילהגבוההגבוההעיר סטודנטיאלית נעימה
פרברים20K קרונה צ'כית4 מיליון קרונה צ'כית קהילה ישראלית ויהודית מצומצמתגבוההבינונית מתאים למי שמחפש שקט

רילוקיישן עם המשפחה לצ'כיה

אחד היתרונות הגדולים במעבר עם כל בני המשפחה מישראל לצ’כיה הוא ההזדמנות ליהנות מאורח חיים רגוע, עם איזון טוב הרבה יותר בין עבודה לחיים הפרטיים. האפשרות לבלות יותר זמן איכות משפחתי הוא ללא ספק מתנה של ממש עבור כל בני המשפחה.

עוד לפני המעבר, אפשר לנסות וליצור קשרים עם ישראלים אחרים שמתגוררים בצ’כיה, לשאול שאלות ולהתייעץ, לקבל המלצות מבעלי ניסיון ואפילו להכיר חברים חדשים. אחת הדרכים לעשות זאת היא דרך קבוצות רלוונטיות ברשתות החברתיות.
עוד אפשרות היא ליצור קשר עם הקהילה היהודית במקום המגורים בצ’כיה ולהיעזר בהם לקראת המעבר.

כיום חיים בצ’כיה כ-3,000 יהודים, רובם מתגוררים בעיר פראג. ברובע היהודי (יוזפוב) בפראג קיימים שלושה בתי כנסת ובית חב”ד. בנוסף, ברחבי העיר ניתן למצוא מספר מסעדות כשרות.לפרטים נוספים היכנסו לאתר הקהילה היהודית בפראג.

מערכת החינוך בצ'כיה

כשנוסעים לרילוקיישן עם כל בני המשפחה, אחד הנושאים החשובים שיש לדאוג להם מבעוד מועד הוא עניין החינוך

  • איכות מערכת החינוך בצ'כיה: מערכת החינוך הצ’כית נחשבת טובה מאוד ורוב מוסדות החינוך הם ברמה גבוהה. 
  • השפה שלומדים בה בצ'כיה: הלימודים במערכת החינוך הם בשפה הצ’כית – מה שיכול להוות אתגר עבור ילדים מישראל שאינם יודעים את השפה. 
  • מסגרות חינוך בינלאומיות בצ'כיה: רוב ילדי המהגרים בצ’כיה לומדים בבתי ספר פרטיים, כמו למשל בית הספר הבריטי. 
  • מסגרות חינוך יהודיות בצ'כיה: קיימים בתי ספר השייכים למערכת החינוך של הקהילה היהודית.
  • כמה זמן מראש צריך לחפש מקום במסגרות החינוכיות בצ'כיה: כמה שיותר מוקדם. לבתי הספר היסודיים ההרשמה לרוב נפתחת באפריל. 
  • עלויות ההרשמה למסגרות החינוכיות בצ'כיה: החינוך הפרטי בצ’כיה כמובן כרוך בעלויות, אך בהשוואה למדינות אחרות באירופה הוא אינו נחשב יקר.
  • כיצד להירשם למסגרות החינוכיות בצ'כיה: ההרשמה מתקיימת דרך הרשות המקומית באיזור המגורים, על כן מומלץ להגיע לביקור ביעד טרם המעבר הרשמי ולסגור את הנושאים הבירוקרטים מבעוד מועד.

לימודים אקדמאיים בצ'כיה

אם אתם מתכננים לעבור למטרות לימודים במוסד להשכלה גבוהה בצ'כיה, עליכם לבדוק את תנאי הקבלה מבעוד מועד (כעשרה חודשים לפני פתיחת שנת הלימודים האקדמית). ישנם מוסדות להשכלה גבוהה נחשבים מאוד בצ’כיה, ואם אתם מכוונים ללימודי רפואה, אנחנו ממליצים לכם לבדוק את צ’כיה כאופציה. קיימות תכניות בשפה הצ'כית ובשפה האנגלית – לרוב התוכניות בצ'כית יהיו זולות יותר ואף ללא עלות כלל.