בשנים האחרונות ישראלים רבים מתעניינים בנוגע לאפשרות של הגירה לקפריסין או רילוקיישן לקפריסין. הסיבות המרכזיות להתעניינות הספציפית בקפריסין היא שבין השאר מדובר ביעד שממוקם קרוב מאוד לישראל כך שלמרות המעבר, עדיין ניתן להישאר בקשר עם החברים והמשפחה ולקפוץ לבקר מתי שרק רוצים. מעבר לכך, האקלים הים-תיכוני אינו זר לישראלים, שלרוב מתקשים להתאקלם למזג האוויר המאתגר של יעדים אחרים באירופה. כמו כן קפריסין היא מדינה עם שיעור גבוה ביותר של תושבים זרים והודות לכך המעבר אליה נחשב לפשוט יחסית מבחינה לוגיסטית וגם המיסוי בה אטרקטיבי לבעלי עסקים.
עבודה בקפריסין
אמנם בשוק העבודה של קפריסין מדובר במשכורות נמוכות יותר מאלו המקובלות בישראל, אך חשוב לציין שלמשל בשוק הנדל”ן של קפריסין, ניתן לא רק לשכור אלא גם לרכוש הרבה יותר בהרבה פחות (בהשוואה לישראל). בעוד שבתל אביב לדוגמה, יש להשקיע כחמש משכורות חודשיות כדי לרכוש מ”ר, בקפריסין יש להשקיע מעט יותר ממשכורת אחת בלבד.
מעבר לכך, התשואה על נכסים בקפריסין נעה בין 8-5% (נטו), כלומר יותר מפי שניים מהתשואה שניתן ליהנות ממנה בישראל נכון לימים אלה. עוד יש לציין שבקפריסין ניתן ליהנות מפטור על מס עבור נכסים שהשכירות שלהם נמוכה מ-20,000 אירו.
מלבד נדל"ן, בקפריסין קיימות מגוון עבודות סטנדרטיות אשר ניתן להשתלב בהן גם כישראלים: מלונאות, מסעדנות, הייטק, מכירות ועוד. כמובן שבתחומים מבוקשים כמו חינוך, הנדסה ורפואה יש ביקוש מתמיד לעובדים. עם זאת, השכר בקפריסין נמוך מאוד בהשוואה לארץ, ואינו מאפשר רמת חיים גבוהה – בייחוד לא אם אתם רוצים לגור במיקום איכותי או לשלוח את הילדים לבית ספר פרטי. זו הסיבה שרוב הישראלים באי עובדים מרחוק, חלקם כשכירים בחברות ישראליות וחלקם בעלי עסק עם לקוחות בינלאומיים.
מומלץ לקרוא על מיסוי ברילוקיישן לפני הגעתכם לקפריסין, ישנם מספר גורמים שעליכם להתחשב בהם לפני המעבר.
- שכר מינימום בקפריסין: 1,000 יורו בחודש
- שכר ממוצע בקפריסין: 2,160 יורו בחודש
- שכר חציוני בקפריסין: 2,030 יורו בחודש
- טווח משכורות בקפריסין: 550-9,660 יורו בחודש
מקצועות נדרשים בקפריסין
- חינוך: בקפריסין יש קהילות גדולות של זרים, ולכן יש גם מסגרות חינוך ישראליות ובינלאומיות אשר זקוקות לאנשי הוראה.
- נדל"ן: אם יש לכם ראש יזמי, תוכלו לנסות להשתלב בתעשיית הנדל"ן הקפריסאית הצומחת כיזמים, משקיעים, יועצי השקעה ועוד.
- צוות רפואי: בדומה למקומות רבים בעולם, יש דרישה לאנשי מקצועות הרפואה, החל מאחים וסניטרים ועד לרוקחים.
איך למצוא עבודה בקפריסין?
ישנם מספר אתרים מומלצים שיסייע לכם במציאת עבודה בקפריסין:
ויזות בקפריסין
בניגוד לחלק ניכר ממדינות אירופה, קפריסין לא מערימה קשיים על אזרחים המעוניינים להתגורר ולעבוד בה. התהליך הכרוך בהוצאת ויזות מסוגים שונים נחשב לפשוט יחסית ואין ספק שמדובר ביתרון משמעותי ביותר כששוקלים להיכן לעשות רילוקיישן. להלן הסבר קצר על סוגי הויזה השונים.
- ישראלים בעלי דרכון אירופאי זכאים לגור ולעבוד בקפריסין ללא הגבלה.
- ישראלים שאינם בעלי דרכון אירופאי זקוקים לויזת עבודה ו/או מגורים.
ויזת עבודה בקפריסין
- Category A – עצמאים העוסקים בתחום החקלאות (agriculture/farming) ומחזיקים בשטח אדמה בקפריסין או בהון עצמי של 430,000 אירו לכל הפחות יכולים לעבוד ולשהות ללא הגבלה בקפריסין
- Category B – עצמאים העוסקים בתחום הכרייה בקפריסין, המחזיקים ברישיון לעסוק בתחום ומחזיקים בהון עצמי של 350,000 אירו לכל הפחות יכולים לעבוד ולשהות ללא הגבלה בקפריסין
- Category E – עובדים שהוצעה להם עבודה קבועה בקפריסין (בתנאים מסוימים בלבד) יכולים לעבוד ולשהות ללא הגבלה בקפריסין.
- Category F – ישראלים בעלי הכנסה של לפחות 9,569 אירו בשנה, יכולים גם כן לעבור לקפריסין. סכום זה מבטיח שיוכלו לחיות בקפריסין בנוחות, מבלי שיצטרכו לעבוד. אם ישנם גם ילדים בתמונה, יש להוסיף לסכום זה 4,614 אירו נוספים עבור כל אדם התלוי במגיש הבקשה. בדרך כלל כדי לקבל את הוויזה בקטגוריה זו, יש גם לרכוש נכס בקפריסין, ששוויו גבוה מ-150,000 אירו.
אישור שהייה לבעלי דרכון אירופאי
ישראלים המחזיקים בדרכון אירופאי, יכולים להיכנס לקפריסין ולשהות בה במשך שלושה חודשים ללא צורך בהוצאת ויזה מיוחדת. כמו כן במהלך שלושת החודשים עומדת להם האפשרות לעסוק בפעילויות כלכליות ופיננסיות ללא שום בעיה. אלו המעוניינים להישאר בקפריסין לתקופה ארוכה יותר, צריכים להוציא אישור מיוחד שנקרא Registration Certificate for EU Nationals. אישור זה מכונה “Yellow Slip” כיוון שצבעו של הטופס צהוב.
ה-Yellow Slip מאפשר לקבל health care (ביטוח בריאות ציבורי), לעבוד בקפריסין, לרשום את הילדים לבית ספר מקומי, לרשום את הרכב בקפריסין ועוד. כדי להשיג את האישור המיוחל, יש להגיש עבורו בקשה רשמית במשרד ההגירה המקומי (בלרנקה, ניקוסיה, לימסול, פמגוסטה או פאפוס) תוך ארבעה חודשים מהיום שבו מגיעים לקפריסין.
בנוסף יש לתאם פגישה במשרד ההגירה המקומי, כשההמלצה הטובה ביותר היא לאתר עורך דין מקומי שמתמחה בענייני הגירה ורילוקיישן, שיוכל לתאם את הפגישה ואפילו ללוות את המבקש. את הפגישה מומלץ לתאם לפחות 4-3 שבועות לפני תום ארבעת החודשים.
לפגישה יש להביא את המסמכים הבאים:
- חוזה עבודה (Proof of employment) ממעסיק ישראלי (אם מגיש הבקשה עובד בישראל) או חוזה עבודה ממעסיק בקפריסין, מספר ביטוח לאומי, טופס הכנסה שנתית וחתימת המעסיק בקפריסין על טופס הבקשה (אם מגיש הבקשה עובד בקפריסין)
- חוזה שכירות (או כל הוכחה אחרת לכך שהמבקש מתגורר בקפריסין)
- דרכון בתוקף (או תעודת זהות ועותק מצולם של הדרכון)
- שתי תמונות פספורט
- 20 אירו במזומן (אגרה)
- פוליסת ביטוח רפואי (אין צורך אם מגיש הבקשה עובד בקפריסין)
- טופס בקשה מלא (MEU1 לתושבי האיחוד, MEU2 לבני המשפחה שאינם תושבי האיחוד)
ויזת סטודנט בקפריסין
בתור סטודנטים לעתיד, יש לדאוג להוצאת אישור Pink slip. ה-Pink slip מאפשר לישראלים שלא מחזיקים בדרכון אירופאי לשהות בקפריסין במשך שנה, כשאת האישור ניתן לחדש מדי שנה. Pink slip ניתן למשל לסטודנטים שלומדים בקפריסין, לבני משפחה של אזרחי קפריסין ועוד. עם זאת, האישור לא מאפשר לעבוד בקפריסין. לצורך כך, יש להוציא ויזת עבודה (work visa).
לאחר שהתקבלתם למוסד לימודים מוכר, אתם צריכים רק לפנות לשגרירות עם המסמכים התומכים – אישור קבלה, אישור אי עבר פלילי, תעודות מזהות וכו'. לאחר שהיה של כמה שנים במדינה, תוכלו במקרים מסויימים להגיש בקשה לתושבות.
מהו תהליך הוצאת הויזה לקפריסין?
כדי לקבל ויזת שהייה בקפריסין יש צורך ליצור קשר עם משרד הפנים הקפריסאי או עם שגרירות קפריסין בישראל. שימו לב שהתהליך הוא שונה אם מעוניינים לעבור לצד התורכי של האי – רוב הישראלים נמצאים בצד היווני. הנה כמה פרטים רלוונטיים ליצירת קשר:
- טלפון משרד הפנים הקפריסאי: 22804400357+
- מייל משרד הפנים הקפריסאי: migration@crmd.moi.gov.cy
- כתובת השגרירות הקפריסאית: דיזנגוף 61, תל אביב-יפו
ביטוח רפואי בקפריסין
מערכת הבריאות של קפריסין נחשבת לבעלת סטנדרטים גבוהים ביותר וישנם אף מטופלים רבים שמגיעים במיוחד למרכזים הרפואיים שפועלים בקפריסין, לרבות מטופלים המגיעים מישראל.
כך לדוגמה, בקפריסין פועל מרכז רפואי אמריקאי בשם AIMIS, שניתן למצוא בו מנתחים מובילים המתמחים בניתוחים זעיר-פולשניים והליכים אורתופדיים מורכבים כמו הארכת גפיים.
הביטוח הרפואי לעומת זאת, לא מיישר קו עם רמת האיכות של מערכת הבריאות המקומית ורמת הנגישות של תושבי קפריסין לשירותי הבריאות אינה אחידה כלל וכלל. מעבר לכך, תושבים שאינם אזרחי האיחוד כמו לדוגמה ישראלים שמגיעים לעבוד בקפריסין, אינם יכולים ליהנות מביטוח הבריאות הציבורי. ביטוחי הבריאות הפרטיים המקומיים, לרוב לא מעניק את הכיסויים שהם זקוקים להם: לפי סקרים שנערכו בשנים האחרונות, עובדים המתגוררים בקפריסין ללא אזרחות אירופאית, מדווחים על שלל בעיות הקשורות לרמת הנגישות לשירותי רפואה ולאור זאת, ישנה חשיבות עליונה לדאוג לפוליסת ביטוח איכותית ככול האפשר, עוד לפני שיוצאים מהארץ.
לכן חשוב במיוחד חשוב לפוליסה שתכסה אתכם, את בני משפחתכם וגם את העובדים שלכם במידה ופתחתם עסק בקפריסין, בביטוח רפואי מקיף החל משגרה בדומה לשירותי קופת החולים שאנחנו מכירים בישראל, ועד לחירום כמו בצורך לפנות לחדר מיון, או רופא מומחה, לרכוש תרופות או לעבור בדיקות רפואיות וטיפולים שיקומיים. הביטוח של פספורטכארד רילוקיישן מעניק את הכיסוי המקיף ביותר לישראלים שנמצאים בחו"ל, כולל שירות מלא בשפה העברית, נגישות מלאה לרופאים על פי בחירתכם, כיסוי להוצאות הריון ולידה בתום תקופת המתנה, ואפילו כיסוי בישראל.
החיים בקפריסין
החיים בקפריסין הם רגועים מאוד, עם הבדלים יחסית מינוריים בין עיר אחת לשניה.
גודל המדינה מאפשר להתנייד בקלות בין האיזורים השונים. לנוחיותכם, פירוט של הנושאים שחשוב להכיר כשמתכננים רילוקיישן:
- מיסוי ועלויות מחייה בקפריסין
ברוב המקרים, עלויות המחיה בקפריסין הן נמוכות. הצד הטורקי נחשב אפילו זול יותר מאשר זה היווני. דלק, מצרכי מזון, חשבונות וכו' יעלו הרבה פחות מאשר בארץ. יוצאים מן הכלל הם שירותים הניתנים לתושבים זרים ולתיירים, כמו ביטוח בריאות או בתי ספר פרטיים, שמגיעים למחירים דומים למדינות אחרות באיחוד האירופי.
בנוגע למיסוי בקפריסין, חשוב לקחת בחשבון שלא קיימת אמנה עם ישראל. זה אומר שעל מנת להימנע מכפל מס הכנסה, אתם תצטרכו לבצע ניתוק תושבות לצרכי מס (הליך בירוקרטי סבוך למדי).
הצד החיובי הוא שהמיסים בקפריסין נמוכים יחסית – 35% לכל היותר, תלוי ברמת ההכנסה שלכם, לעומת עד 50% בישראל. בנוסף, קפריסין מעניקה הטבת מס הכנסה משמעותית לרילוקיישניסטים עם הכנסה של מעל 55 אלף יורו: פטור של 50% ממס ההכנסה בעשור הראשון למעבר.
- פתיחת חשבון בנק בקפריסין
קפריסין היא חלק מהאיחוד האירופי, מה שמעניק לכם את הזכות לפתוח ולהשתמש בחשבון בכל מדינה באיחוד. מומלץ לבחור באחד הבנקים הדיגיטליים, כמו revolut או N26, אשר מעניקים שירות באנגלית ללא צורך להגיע לסניף פיזי. כדי לפתוח את החשבון תצטרכו הוכחת כתובת באירופה.
- תחבורה ציבורית בקפריסין
בקפריסין יש מערכת תחבורה יעילה אך מיושנת מעט, שמתבססת על אוטובוסים, מיניבוסים ומוניות. רוב תושבי האי מחזיקים רכב. אם אתם מתכננים לגור באיזור עירוני, יכול להיות שתוכלו להסתדר עם תחבורה ציבורית בלבד. נסיעה עולה כיורו וחצי, או שני יורו בשעות הלילה.
- התרבות הקפריסאית
קפריסין מתאפיינת בתרבות עתיקה ומרתקת. לאי יש צד יווני וצד טורקי, ועיר הבירה ניקוסיה מציגה שילוב מרתק של שניהם. האי מלא בנכסי תרבות, החל מכנסיות מרשימות, דרך פסיפסים ארכיאולוגיים ועד לטברנות מסורתיות. מלבד זאת, תוכלו לבקר בשפע של גלריות ומוזיאונים.
- מזג האוויר בקפריסין
קפריסין נמצאת במרחק של שעה טיסה בלבד מישראל, ולכן נהנית ממזג אוויר זהה כמעט לחלוטין.
- יתרונות וחסרונות בקפריסין למהגרים
בקפריסין יש הרבה יתרונות, אך גם חסרונות. בצד החיובי, קפריסין מציעה איכות חיים גבוהה, קרבה לארץ, גישה לחינוך פרטי טוב ושירותי בריאות, וכן מסלולים נוחים ומהירים יחסית לאזרחות ולתושבות. עם זאת, יוקר המחיה עולה בשנים האחרונות, השפות המקומיות קשות מאוד ללמידה, שוק העבודה מצומצם וישנם מתחים פוליטיים בין הצד הטורקי ליווני ובין הצד הטורקי לשורשינו הישראלים.
- ישראלים בקפריסין
הקהילה היהודית בקפריסין מונה כ-600 משפחות נכון ל2023, כשרובן מתגוררות בלרנקה, ניקוסיה ולימסול. מעבר לזה, יהודים יכולים להסתובב בקפריסין באופן חופשי עם סממנים דתיים ללא חשש ובין השאר ניתן למצוא באי מספר בתי חב”ד, בית מלון כשר ועוד.
כמו כן, חשוב לזכור שבמהלך 2024 המעבר לקפריסין הפך לדבר שגרתי ופופולרי בקרב הקהל הישראלי, בין אם כבודדים או כמשפחות / קהילות. לכן אם תעברו היום לקפריסין, ככל הנראה תראו כמות ישראלים לא מבוטלת שתדע לסייע לכם בהליך המעבר.
- איפה לגור בקפריסין
מחיר ממוצע לשכירות – 3 חד' | מחיר ממוצע לרכישת דירה | קהילה ישראלית\יהודית | איכות מערכת החינוך | רמת הביטחון | מאפיינים נוספים | |
פאפוס | 450-600 יורו | 100-150 אלף יורו | קהילה ישראלית משמעותית | שלושה בתי ספר פרטיים גדולים | רמת ביטחון גבוהה | הידידותית ביותר למשפחות עם ילדים |
לימסול | 500-800 יורו | 100-150 אלף יורו | קהילה ישראלית משמעותית | מבחר מצומצם של מסגרות חינוך פרטיות | רמת ביטחון גבוהה | בירת העסקים של קפריסין, הרבה מוסדות ומרכזי קניות |
לרנקה | 500-800 יורו | 130-180 אלף יורו | קהילה ישראלית משמעותית | מבחר מצומצם של מסגרות חינוך פרטיות | רמת ביטחון גבוהה | עיר הנמל של קפריסין |
ניקוסיה | 600-900 יורו | 200-300 אלף יורו | ללא קהילה ישראלית | מערכת חינוך פרטית בינלאומית הטובה ביותר | רמת ביטחון גבוהה | בירת קפריסין, הרבה דיפלומטים ותושבי חוץ |
רילוקיישן עם המשפחה בקפריסין
מטבע הדברים הרבה יותר קל להגר או לעשות רילוקיישן לקפריסין בתור רווקים. ובכל זאת, מדי שנה משפחות ישראליות רבות עומדות באתגר הכרוך באפשרות של הגירה לקפריסין עם ילדים. אין ספק שהאפשרות ליהנות מחיים שקטים ובטוחים, עם תרבות עשירה ובילויים נגישים, קוסמת לרבים מאיתנו.
כדי לדאוג לנחיתה רכה ככול האפשר מומלץ לדאוג לכל הלוגיסטיקה, הבירוקרטיה והרישומים הרלוונטיים מבעוד מועד ולמעשה כמה שיותר זמן לפני הטיסה. בין היתר יש לרשום את הילדים לגנים ובתי הספר, לדאוג לביטוח בריאות מתאים שישרת את הצרכים הרפואיים של כל המשפחה, לדאוג לרכב, למגורים נאותים ואף פעם לא מזיק ליצור קשר עם הקהילה היהודית המקומית, שתמיד שמחה לעזור לישראלים.
מערכת החינוך בקפריסין
- איכות מערכת החינוך בקפריסין: בקפריסין יש מערכת בתי ספר מתקדמת המורכבת מבתי ספר ציבוריים הממונים על ידי הממשלה, בתי ספר פרטיים ובתי ספר בינלאומיים.
- השפה שלומדים בה בקפריסין: מערכת החינוך הציבורית היא ביוונית או בטורקית.
- מסגרות חינוך בינלאומיות בקפריסין: בתי ספר פרטיים-בינלאומיים פועלים בעיקר בערים הגדולות (ניקוסיה, לימסול, פאפוס ולרנקה). שפת הלימוד היא אנגלית.
- מסגרות חינוך יהודיות בקפריסין: אין היצע של מסגרות יהודיות, מלבד גן יהודי שפועל בלרנקה.
- כמה זמן מראש צריך לחפש מקום במסגרות החינוכיות בקפריסין: בדומה לישראל, ההרשמה נפתחת כמה חודשים לפני תחילת הלימודים.
- עלויות ההרשמה למסגרות החינוכיות בקפריסין: המערכת הציבורית היא ללא תשלום. בתי ספר פרטיים עולים בממוצע כ-5000 יורו לשנה.
- כיצד להירשם למסגרות החינוכיות בקפריסין: יש לפנות ישירות לבית הספר אליו מעוניינים להירשם.
למדו עוד על הדרך הנכונה לבחירת בתי ספר ברילוקיישן
לימודים אקדמאיים בקפריסין
למרות שתושבי קפריסין מדברים יוונית או תורכית, המדינה מציעה תכניות לימוד רבות בשפה האנגלית אשר מיועדות למשוך סטודנטים זרים. האוניברסיטה שנחשבת לטובה ביותר בקפריסין היא אוניברסיטת ניקוסיה, אשר נמצאת כמובן בניקוסיה הבירה. סטודנטים בקפריסין נהנים מסביבה קוסמופוליטית, איכות לימודים מצויינת ואווירה שלווה ורגועה.
למדו עוד על לימודים אקדמאיים בקפריסין